Teksas zabranio abortus posle šeste nedelje trudnoće

U Teksasu je danas stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje abortus posle šeste nedelje trudnoće.
Teksas zabranio abortus posle šeste nedelje trudnoće
Foto: Pixabay
Ovo je stupilo na snagu nakon što je Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama odbio zahtev organizacija koje se bore za pravo na abortus, da se taj zakon obori, javlja Glas Amerike.
 
Teksas se nalazi među republikanskim državama koje su zabranile abortus po principu "otkucaja srca" bebe, odnosno zabranile da se obavlja pošto se uoči srčana aktivnost fetusa - što se često dešava i pre nego što žena shvati da je trudna, međutim sudovi su zabranili primenu takvih zabrana.
 
Organizacije koje se bore za pravo na abortus kažu da se od 85 do 90 odsto intervencija obavi posle šeste nedelje trudnoće, što će praktično značiti da će mnoge klinike morati da se zatvore.
 
Takva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973. godine, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.
 
Zakon u Teksasu je potpisao guverner 19. maja, ali se on do sada nije primenjivao, jer je osporavan pred sudovima, navodi Glas Amerike.
 
Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, taj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara. 
  • B

    04.09.2021 10:09
    dve stvari
    Prvo, nije moguce zabraniti abortus, moguce je staviti ga van zakona i onda ce ga umesto kvalifikovanih profesinalaca u sterilnim uslovima i sa sterilnom opremom vrsiti osobe bez medicinskog znanja i uslova. Pretpostavljam da je to bio cilj zakona.
    Druga stvar je licna. Bila je 1996, nas dvoje mladi, srecni, a u dubini dusa tako tuzni. Ona je dosla na traktorskoj prikolici bez igde icega, ja sam se 1995 vratio jos jednom iz rezerve. Nije bilo tako gadno kao 1991 u Vukovaru, ali...
    Zalepili smo se jedno za drugo bezumnom strascu kojoj smo nadenuli ime ljubav. Trudili smo se da pazimo, ali nismo dovoljno pazili. Kasnila joj je, znali smo sta je, kad je lekar u Studentskom domu zdravlja potvrdio, dugo smo gledali u sto u maloj sobi studentskog doma kraj Dunava. Nije se imalo mnogo sta reci. Imao sam 200DEM za nepredvidjene situacije (to sad zvuci smesno, ali 90-tih nije), 100DEM sam zamenio i otpratio je do vrata "Betanije".
    Kasnije, nakon jos jednog rata, smo se vencali, dobili cerku, svadjali se, razveli se, svako na svoju stranu.
    Bilo je to pre par godina, cerka mi je navrsila 18 i poslala mi poruku na Skype sve velikim slovima, da se hitno cujemo.
    Pogledao sam je i kazao: "Rekla ti je" "Ali, kako znas?"
    Eh, sreco tatina, sve je tata dobro isplanirao tog davnog jutra, samo je napravio jednu gresku - pogledao sam se u ogledalo pre no sto sam izasao iz doma. Na licu mi je bio isti taj ocaj, uzas, krivica, sve zajedno, sto sad vidim na tvom licu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.