Svetske vlade daju više novčane pomoći za zagađivače nego za čist vazduh

Vlade širom sveta dale su 20 odsto više novca za finansiranje projekata fosilnih goriva 2019. i 2020. nego za programe za smanjenje zagađenja vazduha koje oni izazivaju.
Zagađeni vazduh je najveći svetski ubica životne sredine, odgovoran za najmanje 4 miliona ranih smrti godišnje. Ali samo jedan odsto globalne razvojne pomoći koristi se za rešavanje ove krize, pokazala je analiza Fonda za čist vazduh (CAF), piše Ekologika.
 
Zagađenje vazduha ubija više ljudi nego HIV/SIDA, malarija i tuberkuloza zajedno, a ove bolesti dobijaju više sredstava, navodi se u izveštaju. Kada se porede godine izgubljenog života, projekti za HIV/AIDS dobili su 34 puta više sredstava, dok su programi za neuhranjenost dobili sedam puta više. Povećanje finansiranja na slične nivoe za borbu protiv zagađenja vazduha spasilo bi mnoge živote, kažu stručnjaci, prenosi portal Ekologika.
 
Inger Andersen, izvršna direktorka Programa UN za životnu sredinu (Unep), rekla je da finansiranje kvaliteta vazduha ne odgovara razmerama problema
 
"Naše neumorno sagorevanje fosilnih goriva zagađuje naš vazduh, što globalnu ekonomiju košta milijarde dolara svake godine. Prestanak finansiranja razvoja fosilnih goriva i umesto toga ulaganje u rastuće čiste ekonomije bez ugljenika doneće trenutne koristi. To će spasiti mnoge živote", istakla je Andersen.
 
Opširnije na portalu Ekologika.
  • Djuri

    07.09.2021 19:38
    Neko konacno
    Malo kada bi se ,,razmotao film,,svasta bi se videlo sta sve vlade podrzavaju i finansiraju,i ko iz vlada ima finansisku korist od takvih rabota.Politicari sto vise lazu i sto su veci licimuri ,to bolje napreduju a raja ih vise ceni.
  • Neoplanta

    07.09.2021 19:30
    Pogledajte nasu Vladu, dovukla je najvece zagadjivace na svetu, i jos se hvali i placa im iz zahvalnosti sto su dosli da nas uniste i da napune njihove nezajazljive dzepove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.