U požaru u Tetovu nastradale i supruga pacijenta i ćerka pacijentkinje

Među 14 žrtava u požaru u kovid bolnici u Tetovu dve nisu bile pacijenti, saopštilo je danas Tužilaštvo Severne Makedonije.
Kako se navodi, u tom požaru su nastradali i supruga pacijenta i ćerka pacijentkinje i istražuje za razlog njihovog boravka u kovid bolnici, odnosno da li su bili prisutni duže vreme ili su ušli za vreme požara da izvuku svoju rodbinu.
 
Državno tužilaštvo ističe da tim od petoro tužilaca (iz tetovskog i skopskog tužilaštva) kontinurano radi na utvrđivanju razloga izbijanja požara u modularnom kovid centru bolnice u Tetovu, u kojem je u sredu uveče poginulo 14 ljudi.
 
Od izveštaja koji su dobijeni od Instituta za sudsku medicine u Skoplju, posle obdukcije, potvrđeno je su osam žrtava žene, a šest muškarci, u uzrastu od 29 do 78 godina.
 
Od njih je 12 bilo hospitalizovano, a dvoje su bili, kako se navodi, "spoljna lica koja nisu bila hospitalizivana – supruga pacijenta i ćerka pacijentkinje".
 
Po nalogu Tužilaštva, dodaje se, urađena je i obdukcija "preminule pacijetkinje, koja je nastradala od kovida-19 i za čiji se život medicinski personal borio neposredno pre izbijanja požara".
 
"Njeno telo je izneseno u trenutku izbijanja požara. Obdukcija po zahtevu Tužilaštva je urađena tbog tačnog utvrđivanja razloga smrti, pri čemu je konstatovano da smrt nije posedica požara", navodi se u saopštenju.
 
Tužillaštvo je, navodi se, preuzelo mere za obezbeđivanje video snimaka od Kliničke bolnice u Tetovu, snimaka u i oko bolnice, okolnih poslovnih objekata, stambenih zgrada, kuća, kao obezbeđivanje celokupnog video materijala koji su objavili pojedinci i snimaka sa društvenih mreža.
 
Ti snimci se veštače po naredbi Tužilaštva i očekuje se da izveštaji njihovih analiza pomognu u rasvetljavanju požara u kovid centru tetovske bolnice, ističe se.
 
Tužioci su saslušali deo svedoka sa mesta nesreće i deo lekarskog personala koji je bio pristan u modularnoj kovid bolnici u noći kad se desio požar. U međuvremenu, dodaje Tužilaštvo, saslušane su i saslušavaju se ostale osobe koje mogu da daju potrebne informacije u vezi preksinoćnjeg požara.
 
Tetovskoj policiji je izadata naredba za oduzimanje celokupne dokumentacije u vezi izgradnje modularne bolnice. Ta dokumetacija treba da se oduzme od Bolnice u Tetovu i firme koja je izgradila montažni modularni centar.
 
Tužilaštvo u Tetovu u saradnji sa skopskim tužilaštvom, navodi se, preduzima neophodne mere i aktivnosti za proveru eventualnih propusta odgovornih lica u vezi poštovanja pripisa za zaštitu na radu, a između istalog, i propisa protivpožarne zaštite.
 
"Imajući u vidu hitnost i karakter tragičnog događaja, u kojem je zivote izgubilo 14 osoba, u saradnji sa Direkcijom za zaštitu i spasavanje, policijom, veštacima za elektrotehniku, kao i predstavnicima elektridustrubutivnog preduzeća EVN i njihovim veštacima, preduzimaaju se sve neophodne mere i aktivnosti da se sprovede brza istraga i utvrde razlozi za ovaj tragičan događaj", navodi Javno tužilaštvo Severne Makedonije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet