FOTO, VIDEO: Papa Franja stigao u Mađarsku gde će se sastati sa Orbanom, pa produžava u Slovačku

Papa Franja stigao je jutros u Budimpeštu u kratku posetu povodom mise koju će služiti na zatvaranju velikog međunarodnog verskog kongresa, a prethodno će se sastati sa premijerom Viktorom Orbanom.
Sve oči će biti uprte na njegov kratak susret sa Orbanom, sa kojim bi papa, zagovornik prihvata migranata i tolerancije prema LGBT populaciji mogao da ima neslaganja.
 
Papin avion sleteo je oko 7:45 časova, preneo je novinar agencije Frans pres koji se nalazi u letelici. Papa treba u 14:45 časova da napusti Budimpeštu i da ode u susednu Slovačku gde će provesti tri dana u državnoj poseti.
 
Poglavar Rimokatoličke crkve imaće susret od oko 30 minuta u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti sa mađarskim premijerom, kojem će prisustvovati i predsednik Janoš Ader i dva najviša zvaničnika rimske kurije.
 
 
Postavlja se pitanje da li će papa Franja, poznat po svom otvorenom govoru, pokrenuti iza zatvorenih vrata pitanja koja on smatra važnim kao što je pitanje migranata i tolerancija prema LGBT populaciji što mogu biti neprijatne teme za Orbana.
 
Prihvat izbeglica iz svih regiona koje kucaju na vrata bogatih zemalja bežeći od ratova ili ekonomske bede je nešto za šta se argentinski papa stalno zalaže, što nekad nailazi na nerazumevanje čak i u katoličkim redovima.
 
 
Papa je došao u Budimpeštu na poziv Međunarodnog euharističkog kongresa, sledeći korake Jovana Pavla Drugog koji je prisustvovao tom događaju 1985. u Najrobiju u Keniji.
 
Ovo je papino prvo putovanje u inostranstvo od kada je imao operaciju stomaka u julu, i on sam je priznao da je to možda prenaporno za njega u ovom trenutku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet