Evropski parlament pozvao sve članice EU da priznaju istopolne brakove

Većina poslanika u Evropskom parlamentu podržala je u utorak u Strazburu predlog rezolucije kojom se traži priznanje istopolnih brakova i registrovanih partnerstava u svim zemljama članicama.
Evropski parlament pozvao sve članice EU da priznaju istopolne brakove
Foto: Pixabay
Rezoluciju kojom Evropski parlament zahteva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih osnovnih prava podržalo je 387 poslanika, a 161 je glasao protiv, dok je suzdržanih bilo 123.
 
U rezoluciji se navodi da bi istopolni supružnici i partneri trebalo da budu tretirani jednako kao i heteroseksualni, a da bi brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU trebalo biti priznati i u ostalim članicama. Većina zastupnika u EP smatra da bi i porodice istopolnih osoba i parova trebalo da imaju jednaka prava kao i one heteroseksualnih i to u svim zemljama Unije.
 
To se odnosi i na pravo porodica na ponovno okupljanje, kako bi se osiguralo nesmetano preseljenje u druge države unutar EU.
 
Evroparlamentarci su u rezoluciji takođe pozvali Evropsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i osnovnih vrednosti EU, preduzme mere protiv Rumunije, Mađarske i Poljske. Rumunska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Evropski sud odredio da se odredbe o "supružniku/supružnici" primenjuju na istopolne parove, kao i na heteroseksualne.
 
U Mađarskoj je u julu ove godine na snagu stupio diskriminacijski zakon, kojim se u školama zabranjuje korišćenje sadržaja vezanih za homoseksualnost i transrodnost.
 
U Poljskoj je, pak, još prošle godine, veliki broj gradova i pokrajina proglasilo svoj prostor "slobodnim od LGBTIQ ideologije", što je Evropski parlament oštro osudio i odgovorio, proglasivši u martu celu Evropsku uniju "prostorom slobode za LGBTIQ osobe".
  • MonteDushano

    15.09.2021 08:55
    Neopozivo priznajem! Tako ćemo smanjiti rastuću populaciju ljudi u svetu, prst u čelo.
  • Mi nismo članica EU

    15.09.2021 04:04
    Nećemo biti jos skoro
    Tako da ne moramo priznavati svaku budalastinu koju zapad servira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet