Američka vojska priznala da je u napadu dronom u Kabulu "greškom" ubila civile

Američka vojska priznala je da je njen poslednji udar u Kabulu krajem avgusta, u kojem je ubijeno deset civila, od kojih do sedmoro dece, bio "greška".
Američka vojska priznala da je u napadu dronom u Kabulu "greškom" ubila civile
Foto: Pixabay
Malo je verovatno da su vozilo i oni koji su poginuli bili vezani za ekstremističku grupu Islamska država-Korasan, (IS-K) rekao je novinarima general Kenet Mekenzi, šef američkih snaga u Avganistanu pre njihovog konačnog povlačenja iz te zemlje, prenosi Frans pres.
 
Udar dronom na vozilo bilo je jedno od poslednjih delovanja američke vojske u Avganistanu pre okončanja svoje 20-ogodišnje vojne operacije u zemlju. Istraga je utvrdila da je u udaru 29. avgusta ubijen nedužni radnik zajedno sa devet članova njegove porodice, uključujući sedmoro dece, prenosi agencija AP. Najmlađa žrtva imala je samo dve godine.
 
Američka obaveštajna služba pratila je vozilo tog čoveka osam sati, verujući da je vezano za terorirstičku grupu IS-K.
 
Istraga američke Centralne komande ustanovila je da je vozilo tog čoveka viđeno u kompleksu povezanom sa tom ekstremističkom grupom i kretanja vozila su se poklapala sa drugim obaveštajnim podacima o planovima ekstremističke grupe za napad na aerodrom u Kabulu. U jednom trenutku dron za nadzor snimio je kako ljudi tovare, kako je izgledalo, eksploziv u gepek vozila, a ispostavilo se da su bili kontejneri sa vodom.
 
Tragična greška, malo verovatno da su povezani sa ekstremistima
 
General Mekenzi rekao je da je udar bio "tragična greška" i da je malo verovatno da je porodica povezana sa ekstremističkom grupom ili da je pretnja američkim snagama.
 
"To je bila greška i nudim svoje iskreno izvinjenje", rekao je general.
 
Udar se dogodio kada je taj radnik ušao kolima u dvorište svoje zgrade koja se nalazi oko tri kilometra od aerodroma. Eksplozija je aktivirala drugu veliku eksploziju što su zvaničnici prvo protumačili kao dokaz da je vozilo zaista imalo eksploziv. Međutim, istraga je utvrdila da je druga eksplozija najverovatnije izazvana rezervoarom propana koji je bio u dvorištu.
 
Izvinjenje ministra odbrane
 
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izvinio se zbog greške napravljene u udaru dronom u Kabulu.
 
On je rekao da "izražava najiskrenije saučešće" bližnjima ubijenih osoba i priznao da je čovek koji je bio meta bio "samo nedužna žrtva kao i druge tragično ubijene osobe".
 
"Upućujemo naše izvinjenje i pokušaćemo da izvučemo lekcije iz ove užasne greške", rekao je Ostin.
  • Nemanja

    18.09.2021 10:03
    Ratni zlocini mogu da prodju i sa laznim “izvini”?
  • Sloba

    18.09.2021 09:24
    Izvini
    Ubijes 7 dece i kazes iskreno izvini. Mesto da das ostavku, ides na sud pa na robiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet