Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Fajzerove vakcine, može za starije od 65

Uticajni američki savezni savetodavni panel stručnjaka odbacio je predlog da se ponudi dodatna doza vakcine Fajzer većini Amerikanaca, ali je odobrio dodatne doze za osobe starije od 65 godina.
Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Fajzerove vakcine, može za starije od 65
Foto: 021.rs
Takođe je odobrio treću dozu za osobe koje imaju veliki rizik od dobijanja teškog oblika bolesti.
 
Posle više sati rasprave članovi panela spoljnih stručnjaka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) glasao je protiv predloga da se treća doza daje većini Amerikanaca, sa 61 glasom prema tri.
 
Zatim je usledilo drugo glasanje kada je panel glasao za to da se treća doza Fajzerove antikovid vakcine da osobama starijim od 65 godina, i sa visokim rizikom za dobijanje težeg oblika bolesti.
 
Američki stručnjaci preporučuju dodatnu dozu kad prođe šest meseci od dobijanja druge doze. Stručnjaci su tokom rasprave izrazili frustraciju zato što je po njima kompanija Fajzer dala malo podataka o bezbednosti davanja dodatnih doza vakcine.
 
Odbijanje predloga za opšte davanje dodatne doze predstavlja udar za administraciju predsednika Džoa Bajdena i njenim planovima za davanje takozvanih buster vakcina većini Amerikanaca radi zaštite od novog, mnogo zaraznijeg delta soja virusa.
  • Remus

    18.09.2021 10:55
    61:3
    Srecom tamo politicari ne prave sopstvene fabrike za vakcine pa nije bilo potrebe da se ovi iz FDA dodatno motivisu tako sto bi im zaposljavali decu po avio kompanijama.
  • Avax

    18.09.2021 10:10
    Loša vest za vaksere!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet