Tri evropske zemlje ukidaju gotovo sve kovid mere, stručnjaci kažu da građani veruju vlasti

Danska, Švedska i Holandija ukidaju praktično sve mere u borbi protiv pandemije korona virusa, u te tri zemlje stope vakcinacije su relativno visoke.
Tri evropske zemlje ukidaju gotovo sve kovid mere, stručnjaci kažu da građani veruju vlasti
Foto: Pixabay
Visoko je i poverenje u vlast, koja se nada da će slobode dovesti do porasta vakcinacije.
 
Vakcinisani građani u Holandiji će od subote 25. septembra moći da plešu u krcatim noćnim klubovima bez obaveze da drže distancu, a umesto mera moraće da pokažu kovid-propusnicu, preneo je Dojče vele.
 
Danska je prošle sedmice ukinula sve restrikcije i tako postala prva država EU koja se vratila u "normalnost".
 
Za odlazak na koncert ili u teretanu tamo nisu potrebni ni maska ni dokaz o vakcinaciji. Krajem avgusta je ministar zdravlja rekao da se kovd-19 više ne smatra društveno kritičnom bolešću.
 
Tim dvema zemljama pridružuje se i Švedska koja je ionako tokom pandemije imala najblaže mere. Krajem septembra ukidaju se ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuka da se radi od kuće.
 
No, oni koji putuju u ove tri zemlje i dalje moraju da se testiraju i idu u karantin, ako nisu vakcinisani.
 
U Danskoj je sa dve doze vakcinisano tri četvrtine ukupne populacije. Od većih država EU, ispred njih su samo Portugal i Španija.
 
U Holandiji i Švedskoj vakcinisano je oko 63 odsto stanovnika. Holandski ministar zdravlja Hugo de Jong veruje da će vraćanje pređašnjih sloboda uz uslov vakcinacije motivisati mnogo više ljudi da se vakcinišu.
 
Danska je još krajem maja predstavila svoj kovid-pasoš u formi aplikacije ili štampanog QR koda. U drugim državama su takvi planovi vlasti vodili masovnim protestima, poput Francuske, Italije i Grčke.
 
Stručnjaci navode da u Švedskoj, Danskoj i Holandiji postoji ogroman nivo poverenja u vlasti, te da to čini razliku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.