Somalijci prvi put nakon 30 godina u bioskopu

Desetine Somalijaca pozirali su za selfije i uzbuđeno pričali, dok su čekali početak prve projekcije filma u svojoj zemlji u poslednje tri decenije, piše agencija Rojters.
Somalijci prvi put nakon 30 godina u bioskopu
Foto: Pixabay
Morali su da plate oko sedam evra kako bi pogledali dva filma - Hoos i Date from Hell.
 
Takođe su pre filma morali da prođu kroz nekoliko kontrolnih tačaka, kako bi stigli do strogo čuvane zelene zone, u kojoj se nalazi bioskop, ali i predsednička palata i parlament.
 
Nacionalno pozorište, dar kineskog diktatora Mao Cetunga, otvoreno je 1967. Ono je bilo važan pokretač kulturnog razvoja Somalije sedamdesetih i osamdesetih, kao i mesto održavanja bogate somalijske tradicije pripovedanja, održavanja predstava i panafričkih filmskih festivala u osamdesetim.
 
Pozorište je zatvoreno 1991. na početku građanskog rata, a koristile su ga razne oružane grupe u borbi za kontrolu nad prestonicom, zbog čega je propadalo. Kada je otvoreno 2012. godine, nakon što ga je obnovila misija Afričke unije u Somaliji, odmah su ga srušili militanti islamističkog Al-Šababa, koji smatraju da su filmovi nemoralni.
 
"Poslednji put sam film u bioskopu gledao 1991. godine" rekao je stanovnik Mogadiša Hasan Abdulahi Mohamed.
 
Posetilac Osman Jusuf Osman kazao je za AFP da je u to pozorište išao na koncerte, gledao narodne plesove i filmove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.