Somalijci prvi put nakon 30 godina u bioskopu

Desetine Somalijaca pozirali su za selfije i uzbuđeno pričali, dok su čekali početak prve projekcije filma u svojoj zemlji u poslednje tri decenije, piše agencija Rojters.
Somalijci prvi put nakon 30 godina u bioskopu
Foto: Pixabay
Morali su da plate oko sedam evra kako bi pogledali dva filma - Hoos i Date from Hell.
 
Takođe su pre filma morali da prođu kroz nekoliko kontrolnih tačaka, kako bi stigli do strogo čuvane zelene zone, u kojoj se nalazi bioskop, ali i predsednička palata i parlament.
 
Nacionalno pozorište, dar kineskog diktatora Mao Cetunga, otvoreno je 1967. Ono je bilo važan pokretač kulturnog razvoja Somalije sedamdesetih i osamdesetih, kao i mesto održavanja bogate somalijske tradicije pripovedanja, održavanja predstava i panafričkih filmskih festivala u osamdesetim.
 
Pozorište je zatvoreno 1991. na početku građanskog rata, a koristile su ga razne oružane grupe u borbi za kontrolu nad prestonicom, zbog čega je propadalo. Kada je otvoreno 2012. godine, nakon što ga je obnovila misija Afričke unije u Somaliji, odmah su ga srušili militanti islamističkog Al-Šababa, koji smatraju da su filmovi nemoralni.
 
"Poslednji put sam film u bioskopu gledao 1991. godine" rekao je stanovnik Mogadiša Hasan Abdulahi Mohamed.
 
Posetilac Osman Jusuf Osman kazao je za AFP da je u to pozorište išao na koncerte, gledao narodne plesove i filmove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.