Državljani Hrvatske moći će da putuju u SAD bez viza

SAD uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.
 Državljani Hrvatske moći će da putuju u SAD bez viza
Foto: 021.rs
"Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa, pošto je ispunila stroge kriterijume", naveo je Majorkas.
 
U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmenjen najkasnije do 1. decembra ove godine, da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize.
 
Ocenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbednosne saradnje Hrvatske i SAD. Građani država koje su deo programa mogu putovati bez vize u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana.
 
Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbednošću dokumenata i upravljanjem granicama.
 
Stopa odbijanja neuseljeničkh viza mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tesna saradnja sa američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.
  • E

    29.09.2021 07:27
    E
    E toje pravi lider u regionu! Bravoo i srecno!!!
  • Miki

    29.09.2021 07:09
    A dali ti ameri i englezi placaju vize kad dolaze u Srbiju ili im mi to onako bratski ne naplacujemo???
  • T

    29.09.2021 05:41
    T
    Bravo i svaka cast Hrvatima! Nelupetaju gluposti ko srbijanski politicari vec se brinu o svojoj drzavi i narodu! Mi smo prvi samo po laganju i nicemu vise jer smo dozvolili sami danam drzavu vode diletanti i olos! Bravo Hrvati i srecno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.