Kanadska vlada mora da plati milijarde diskriminisanoj deci iz rezervata

Savezni sud Kanade odbio je žalbu vlade na plaćanje odštete deci autohtonog stanovništva, koja su pretrpela diskriminaciju po osnovu socijalne zaštite, što će tu zemlju stajati milijarde dolara.
Kanadska vlada mora da plati milijarde diskriminisanoj deci iz rezervata
Foto: Pixabay
Pre dve godine kanadski Tribunal za ljudska prava presudio je da je savezna vlada "namerno i nepromišljeno" diskriminisala domorodačku decu koja žive u rezervatima, jer nije na odgovarajući način finansirala usluge za decu i porodicu.
 
Tribunal je naložio vladi da plati kompenzaciju od 40.000 kanadskih dolara svakom detetu koje je bilo primorano da napusti dom kako bi imalo pristup tim uslugama, što je maksimum predviđen zakonom o ljudskim pravima Kanade, prenosi Gardijan.
 
Kanadski premijer Džastin Trudo podneo je žalbu na presudu, kako bi se uverio da je "odluka o kompenzaciji ispravna".
 
Saopštavajući odluku Saveznog suda, sudija Pol Favel je istakao da vlada nije uspela da dokaže da je odluka o kompenzaciji nerezonska.
 
Sud je odlučivao i o odvojenom slučaju pod nazivom "Džordanov princip", koji određuje da deci starosedelaca ne može da bude uskraćena medicinska pomoć dok se lokalne vlade spore oko odgovornosti za troškove.
 
Slučaj je nazvan po Džordanu Riveru Andersonu, petogodišnjaku koji je umro dok su se lokalne vlade sporile oko toga ko mora da plati njegove medicinske troškove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet