Pandorini papiri: Kako su Đukanovići skrivali vlasništvo preko povezanih kompanija iz pet država

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija.
Ove kompanije su iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara. 
 
Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom "Pandorini papiri" čije objavljivanje je počelo večeras, a koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.
 
Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Devičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović, piše MANS.
 
U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom "CM Skye 2 (PTC) Limited" registrovanom na Britanskim Devičanskim Ostrvima.
 
Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se nijednoj instituciji, precizira se ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.
 
Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti uneta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.
 
Da se zaista radi o Predsedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanovića i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.
 
U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Reč je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja poverilaca.
 
Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo, odnosno Blažo ne daju drugačije uputstvo.
 
Počelo je u Londonu...
 
Sve počinje u elitnom delu Londona, na adresi 39-40 St James's Place, gde je, bez vidljivih obeležja, do pre nedelju dana, bila smeštena advokatska kancelarija Charles Mia Limited.
 
Advokat iz te firme Edvard Harold Čarl Kejn je 25. maja 2012. godine overio crnogorsku ličnu kartu Blaža Đukanovića, koja je važila do 27. septembra 2019. godine. Pet dana kasnije, njegov kolega iz iste advokatske kuće, Mark Piter Stibel je overio diplomatski pasoš Mila Đukanovića koji je izdat 20. januara 2011. godine, sa rokom važenja od četiri godine.
 
Na pečatima kojim su dokumenta overena piše da su Milo i Blažo Đukanović lično doneli originale svojih dokumenata, kako bi advokati potvrdili njihov identitet.
 
...preko Švajcarske
 
"Pandorini papiri" pokazuju da su overene kopije iz Londona poslate u Švajcarsku, kompaniji CM Management (Suisse) SA, koja je u martu 2013. godine promenila ime u LJ Management (Suisse).
 
...i Paname
 
Da švajcarska kompanija skriva tajne poslove Đukanovića MANS je saznao zahvaljujući podacima advokatske kancelarije Alerman, Coldero, Galindo & Lee Trust (ALCOGAL) iz Paname koja se bavi registracijom firmi na brojnim ofšor destinacijama, a čiji podaci su procureli.
 
Krajem 2014. godine, ALCOGAL je zatražio od švajcarskog LJ Management-a podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima.
 
ALCOGAL objašnjava da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Managament dostavi dokumenta potrebna za proveru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima (due diligence).
 
Direktorka LJ Managementa Barbara Haldi je 18. novembra overila kopije ličnih dokumenata Đukanovića, a 16. decembra 2014. godine ona su poslata preporučenom poštom na adresu ALGOCAL-a u Panami.
 
Iz te firme 23. decembra potvrđuju da su primili pošiljku i konstatuju da su dostavljeni podaci za Mila i Blaža Đukanovića u vezi sa kompanijom LJ Skye 2 (PTC) Limited. Tako je početkom 2013. godine nazvana firma CM Skye 2 (PTC) Limited sa kojom su Đukanovići sklopili ugovore o uspostavljanju trastova.
 
....i Britanskih Devičanskih Ostrva i Gibraltara
 
Prvi zvanični vlasnik firme koja je upravljala trastovima Đukanovića je bila kompanija Puffin Agencies Limited sa Gibraltara. Vlasništvo je, zatim, preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora zajedno sa Cellar Limited. Te dve firme su registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a kao svoju poslovnu adresu navode poštansko sanduče u Rue du Seyon broj 2 u Nušatelu (Neuchâtel), gde se nalazi kancelarija LJ Management (Suisse).
 
Svim tim kompanijama je upravljala Barbara Haldi, direktorka LJ Management (Suisse).
 
Reč je o firmama koje pružaju usluge iznajmljivanja direktora i poslovnih sekretara i zvanično predstavljaju brojne druge kompanije, omogućavajući stvarnim vlasnicima da sakriju svoj identitet.
 
Te firme figuriraju i u dvema kompanijama čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović.
 
Opširnije o složenim skrivanjima imovine Mila i Blaža Đukanovića čitajte na OVOM LINKU.
  • Nena

    04.10.2021 17:57
    Tako je seko! Daće nam on pare i za treçi stan.
  • C

    04.10.2021 09:05
    C
    Vucic,Dodik,Milo sve je isto! Ustaje narod da otera svu bagru,polako ali sigurno! O ovome se znali jos pre 4 godine,samo se cekao pravi momenat dase,plasira u javnost! A sada je sve na narodu sta i gde hoce da ide..?
  • Suncica

    04.10.2021 05:53
    Ozbiljne drzave
    Ozbiljne drzave su u modernom feudalizmu. Kmetovi rade za feudalca Mila i spremni su zivot da daju za odbranu poseda.Ovaj za uzvrat ih hrani nacionalizmom, prepravlja istoriju, jezik i samo smislja sta ce novo da otme, jer Boze moj sve je njegovo, sad cak i crkvena zemlja, koja je bas na lepim lokacijama na kojima bi divno profitirao.Njegove pristalice kao dobermani laju na sve srpsko… Ja bih samo uvela reciprocitet za Crnogorce sto dolaze iz Montenegra i dala bih im ista prava u Srbiji koja Srbi tamo imaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.