Skok cena nafte nakon odluke OPEK da nastave sa umerenim povećanjem proizvodnje

Cene nafte na svetskom tržištu skočile su nakon što su članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihove saveznice odlučile da nastave sa postepenim povećanjem proizvodnje tog energenta.
Skok cena nafte nakon odluke OPEK da nastave sa umerenim povećanjem proizvodnje
Foto: Pixabay
Članice OPEK i njihove saveznice predvođene Rusijom (OPEK plus) dogovorile su se da proizvodnju nafte, koju su drastično smanjile tokom prvih meseci pandemije koronavirusa, u novembru povećaju za svega 400.000 barela dnevno, prenela je agencija Asošiejted pres.
 
Današnja odluka naftnog kartela sa sedištem u Beču i njegovih saveznica u skladu je sa ranije dogovorenim pristupom da od avgusta ove godine svakog meseca povećavaju proizvodnju za po 400.000 barela dnevno, dok ona sledeće godine ne dostigne nivo iz vremena pre pandemije.
 
Odluka dolazi u vreme povećane tražnje za naftnim proizvodima kao što su benzin i kerozin, do koje dolazi zbog obnove automobilskog i avionskog saobraćaja usled ublažavanja ograničenja uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.
 
Zemlje iz grupe "OPEK plus" nisu deo kartela, ali uskladjuju proizvodnju nafte s članicama OPEK.
 
One su se prošle godine dogovorile da smanje proizvodnju za deset miliona barela dnevno da bi sprečile drastičan pad cena nafte, usled naglog pada tražnje tokom pandemije.
 
Među članicama OPEK su Alžir, Angola, Kongo, Ekvatorijalna Gvinea, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela. Grupu OPEK plus čine Azerbejdžan, Bahrein, Brunej, Kazahstan, Malezija, Meksiko, Oman, Rusija, Sudan i Južni Sudan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet