Dobitnici zelene karte na lutriji zaglavljeni u sistemu

Vlada SAD je početkom nove fiskalne godine u oktobru ponovo otvorila program lutrije za zelenu kartu.
Dobitnici zelene karte na lutriji zaglavljeni u sistemu
Foto: Pixabay
Međutim, hiljade prošlogodišnjih dobitnika iz Avganistana, Egipta, Perua, Irana i drugih zemalja i dalje su zaglavljeni u procesima za dolazak u SAD, preneo je Glas Amerike.
 
Administracija predsednika Džozefa Bajdena nedavno je saopštia da počinje novi krug lutrije za 2023. godinu, koji podrazumeva 55.000 zelenih karata.
 
Iako registracija počinje na vreme, neki dobitnici od prethodnih godina su i dalje zaglavljeni u procesu zbog pandemije korona virusa koja je usporila proceduru.
 
Stejt department je saopštio da to što je neko dobio zelenu kartu na lutriji ne znači automatski da će dobiti vizu niti termin za intervju za vizu.
 
Program lutrije za zelenu kartu nailazio je na različite prepreke prethodnih godina.
 
Bivši predsednik Donald Tramp je najpre 2017. zabranio ljudima iz muslimanskih zemalja da dolaze u SAD. Potom je u martu 2020. naložio zatvaranje konzulata širom sveta zbog pandemije korona virusa. U međuvremenu su obustavljene i određene vize, zbog politike čuvanja radnih mesta za Amerikance.
 
Rezultat toga je da hiljade dobitnika zelene karte na lutriji zapravo nisu mogle da dođu u SAD.
 
Konzulati su ponovo otvoreni na leto 2020. i tada su počeli sa procesuiranjem zelenih karata na lutriji. 
 
Advokati dobitnika su tužili administraciju, tako da su u toku sudski procesi. Advokati koji zastupaju dobitnike zelenih karata, kažu da su američke ambasade širom sveta preplavljene hiljadama prijava, a da mesečno intervjuišu desetak dobitnika.
 
Jedan od advokata je rekao da u proseku svaki treći dobitnik ima šanse da okonča uspešno svoj proces i dođe u SAD.

Teme

SAD

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet