Iranske vlasti zahtevaju prijavu trudnica u cilju sprečavanja "kriminalnih abortusa"

Žene od Teksasa do Teherana se bore za pravo na abortus, s tim da neke zlaze na ulice, a neke koriste društvene mreže.
Iranske vlasti zahtevaju prijavu trudnica u cilju sprečavanja "kriminalnih abortusa"
Foto: Pixabay
I dok je teksaški zakon koji zabranjuje abortus ako je trudnoća starija od šest nedelja izazvao proteste širom SAD, zvanično pravosudno telo u Iranu je pismenim putem ovlastilo lokalne laboratorije da prijavljuju žene s pozitivnim testom na trudnoću da bi se, kako se navodi, sprečili "kriminalni abortusi".
 
Pismo koje je uputio izaslanik za sprečavanje kriminala u pravosuđu iranske provincije Mazandaran procurilo je u javnost tako što ga je na Tviteru obelodanila Mahdir Saidijan, novinarka koja se bavi pitanjima zdravlja.
 
"Jedan od načina da se spreči abortus jeste putem povezivanja laboratorija i kliničkih centara da bi se prijavljivale majke s pozitivnim rezultatima testa na trudnoću", navodi se u pismu, piše ABC news.
 
Žene su reagovale na pismo na društvenim medijima, protestujući protiv, kako su navele, pokušaja da se kontroliše njihovo telo.
 
"Mislim da smo gori od 'Sluškinjine priče' (roman Margaret Atvud). Zaštita privatnosti pacijenata je besmislena", napisala je jedna korisnica Tvitera.
 
Abortus u Iranu je nelegalan ako nema dokaza da bi porođaj ugrozio život majke ili deteta i ako testovi ne pokazuju da će dete imati ozbiljan fizički ili mentalni defekt. Taj zakon se odnosi samo na trudnice koje su u zvaničnom braku. Ženama koje ostanu u drugom stanju izvan braka je u Iranu zabranjen abortus. 
 
Iako se u zemlji sa 82 miliona stanovnika godišnje izvrši oko 9.000 legalnih abortusa, svake godine se izvrši i više od 300.000 nelegalnih prekida trudnoće, pokazuju podaci novinske agencije Tasnim, preneo je ABC new.
 
Sada konzervativci u Iranu pokušavaju da uvedu dodatne restrikcije kada je reč o abortusu tako što zahtevaju da dijagnozu postavi medicinski tim, kao i odobrenje dva "fakiha", stručnjaka za religiju, i sudije. Kontroverzni predlog zakona još nije ratifikovan.
 
Reagujući na kritike na društvenim medijima, zvanična agencija IRIB njuz u Mazandaranu je objavila intervju sa izaslanikom za sprečavanje kriminala u pravosuđu provincije, u kojem se navodi da je svrha pisma bila samo sprečavanje "neprofesionalnih abortusa".
 
Iranska aktivistkinja za ženska prava koja je zahtevala anonimnost iz bezbednosnih razloga rekla je za ABC news da pismo pokazuje "perspektivu" onoga što zvaničnici planiraju.
 
"Naše iskustvo pokazuje da je svrha negiranja samo ublažavanje reakcija. Pogledajte plan za restrikciju interneta - kažu da to nije tako u praksi, ali nalozi na društvenim mrežama svakog dana jedan za drugim prestaju da rade. Zato to zvanično negiranje ne može da nam donese mir. Oni imaju ozbiljne planove da uspostave veću kontrolu nad trudnicama."
 
Ona je navela da takvi zakoni pokazuju da Islamska Republika želi da uspostavi kontrolu nad telima žena dok istovremeno sprovodi politiku, čiji je cilj povećanje broja stanovnika u zemlji.
 
Prema podacima Centra za statistiku Irana, stopa rasta broja stanovnika u zemlji između 2011. i 2016. je bila 1,24 odsto. Od tada je pala na 1,15 odsto, pokazuju podaci organizacije "World population review".
 
"Nadzor odnosa i afera ljudi ili njihovog pristupa bezbednom abortusu i kontraceptivnim sredstvima nije rešenje za prevazilaženje problema niske stope rasta stanovništva", rekla je aktivistkinja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet