Ko može a neće da se vakciniše od danas u Nemačkoj plaća testiranje na koronu

U Nemačkoj od danas više nema besplatnih brzih testova na koronu za one koji mogu a neće da se vakcinišu, piše Dojče vele.
Ko može a neće da se vakciniše od danas u Nemačkoj plaća testiranje na koronu
Foto: 021.rs
Do sada je u Nemačkoj svaki građanin jednom sedmično mogao da se besplatno testira na koronu u nekoj od brojnih apoteka, lekarskih ordinacija ili improvizovanih centara za testiranje, često u vidu kućica ili kontejnera na prometnim mestima. Rezultat brzog antigenskog testa stizao je u roku od 20 ili 30 minuta, obično na mejl.
 
Od 11. oktobra testiranje više nije besplatno, osim za decu, trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne smeju da se vakcinišu, kao i one koji su u karantinu preležali koronu, pa sada treba da dobiju negativan nalaz.
 
Tek nedavno je Stalna komisija za vakcinacije preporučila vakcinisanje trudnica i tinejdžera od 12 do 18 godina, pa će testovi za njih biti besplatni do kraja godine, kako bi svi imali priliku da se vakcinišu.
 
Nada političara je da će plaćanje testova dodatno podstaći neodlučne da se vakcinišu. Širom Nemačke je na snazi takozvano pravilo 3G koje znači da samo vakcinisani, oni koji su preležali koronu ili su sveže testirani smeju u zatvorene delove restorana, teretane, bioskope, na stadione i razne priredbe.
 
Minstar zdravlja Jens Špan kaže da je "fer prema poreskim obveznicima" da država više ne plaća testiranje onima koji mogu, a neće da prime besplatnu vakcinu. Do sada je za to izdvojeno oko 3,5 milijarde evra.
 
Vlasti nisu odredile cenu testova, što znači da će to biti prepušteno tržištu. Centrala za zaštitu potrošača računa da će se cene kretati između 18 i 40 evra za brzi antigenski test. PCR testovi ni do sada nisu bili besplatni i njihove cene su od pedesetak do 250 evra.
 
Sindikat lekara Marburger Bund upozorova da "plaćanje testiranja znači da će se ubuduće testirati manje ljudi sa simptomima" čime se, kako dodaju, otvara kapija za novi upad virusa.
  • Geri

    12.10.2021 09:57
    /
    Pošteno!
  • Štefan

    12.10.2021 09:46
    Štefan
    Do juče su bili besplatni brzi testovi na svakom ćošku! Sa time si mogao ići u market,apoteku,tržne centre i posao! Od danas je 20, evra brzi test koji sem apoteka i marketa niko nepriznaje! Svaka firma je dala svom zaposlenom dva meseca za revakcinacijom,fajzer i dzonson. Ako se nevakcinises nemozes da radis i ostajes bez posla a primanja dobijas preko socijalne sluzbe jer plate nema više! I koliko vidim ogromna je gužva za vakcinacijom! I niko više nepravi probleme ako i hoćeš moraš da tužiš firmu koja je objavila svoje zahteve za zaposlene! A dali ćeš dobiti spor....težag odgovor! Ovde je 85% sve u privatno i svako ima prava u svojoj firmi da postavlja uslove svoim zaposlenima a tebi ako se nesvidja trazi drugi posao!
  • Milos

    12.10.2021 08:40
    @Aleksej
    Idi vakciniše se, ne lupaj više..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.