Evropski sud odbacio slučaj protiv Vatikana za seksualno zlostavljanje

Evropski sud za ljudska prava odlučio je danas da Vatikan ne može biti tužen lokalnom sudu za seksualno zlostavljanje koje su počinili katolički sveštenici.
Evropski sud odbacio slučaj protiv Vatikana za seksualno zlostavljanje
Foto: Pixabay
Time je potvrđeno da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da joj se ne mogu pripisati krivična dela sveštenika i njihovih pretpostavljenih.
 
Evropski sud je odbacio slučaj koji su pokrenule 24 osobe koje tvrde da su žrtve seksualnog nasilja sveštenika u Belgiji i da je Sveta Stolica odgovorna zbog "strukturalnih nedostataka" zbog čega je katolička crkva decenijama prikrivala slučajeve sveštenika koji su silovali i maltretirali decu.
 
Oni su se žalili sudu u Strazburu nakon što su belgijski sudovi zaključili da nemaju nadležnost s obzirom na imunitet Svete Stolice kao suverene države.
 
Evropski sud je rekao da je sud u Belgiji bio u pravu i da žrtvama nije oduzeto pravo na suđenje i potvrdio odluku da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da se ne primenjuje izuzetak od tog pravila jer se pogrešno ponašanje biskupa u slučajevima zlostavljanja ne može pripisati Vatikanu.
  • milenko

    13.10.2021 04:52
    rehhhligije
    Sve rehhligije su šuplja taraba-teška mentalna ovisnost(droga)!!!. Povraća mi se od ovih pederčina u svim rehhligijama,koji deci ne daju mira i života !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.