Iz Brisela reagovali na Janšine tvitove: U EU nema mesta za antisemitizam

EK je saopštila, komentarišući poruke slovenačkog premijera Janeza Janše na Tviteru, da društvene mreže treba da budu prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne za napade na pojedince.
Iz Brisela reagovali na Janšine tvitove: U EU nema mesta za antisemitizam
Foto: Pixabay
"Mi ne komentarišemo komentare, ali hteo bih da razjasnimo neke stvari: društvene mreže treba da budu prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne prostor za napade na pojedince, bilo privatne ili javne osobe, kao što je slučaj sa spomenutim tvitom", izjavio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand odgovarajući na novinarsko pitanje da komentariše Janšine tvitove koji su u četvrtak izazvali burne reakcije.
 
Janša je najpre objavio tvit, koji je kasnije obrisao, uz fotografiju "13 od 226 poznatih lutaka Džordža Soroša u Evropskom parlamentu", među kojima su i fotografije nekadašnjeg predsednika stranke evropskih liberala (Alde) Hansa van Balena i bivšeg predsednika EP Martina Šulca.
 
Mnogi su protumačili da taj tvit ima antisemitske konotacije, jer se aludira na teoriju zavere koju širi krajnja desnica da mađarsko-američki finansijer i filantrop Džordž Soroš, koji je jevrejskog porekla, tajno povlači konce u EU.
 
"Stajalište EK o antisemitizmu je vrlo jasno. U EU nema mesta za antisemitizam, on nije uperen samo protiv jevrejske zajednice nego i protiv otvorenog i raznolikog društva", rekao je Vigand.
 
Na Janšine objave reagovao je i holandski premijer Mark Rute, osudivši Janšin "neukusan tvit".
 
Na Janšino tvitovanje i napade na evroposlanike reagovao je i predsednik EP David Sasoli pozivom Janši da se uzdrži, ali je na to dobio novi odgovor Janše.
 
"Slovenija nije kolonija. Molim da kažete svojim poslanicima neka ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije", naveo je Janša u svojoj poruci Sasoliju.
 
Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, rekavši da članovima EP treba omogućiti da obavljaju svoj posao "bez ikakvog pritiska".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.