Nemačka policija oterala ultradesničare sa granice sa Poljskom

Nemačka policija je danas saopštila da je primorala ekstremno desnu grupu da napusti područje nemačko-poljske granice kojim je pokušala da patrolira kako bi sprečila ulazak migranata u zemlju.
Grupa sa više od 50 pripadnika imala je bajonet, mačetu, palice i suzavac, navela je policija i dodala da je zaplenila to oružje i naterala ih da napuste područje grada Gubena, na istoku Nemačke.
 
Veruje se da ta grupa podržava ekstremno desnu stranku Treći put. Ta stranka, za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama, pozvala je članove da "preduzmu akciju" protiv ulaska migranata iz Poljske u Nemačku.
 
U Gubenu, gradu na samoj granici, juče su desetine demonstrirale protiv najavljenih patrola krajnje desnice.
 
"Ne želimo da prepustimo region neonacistima. Želimo da damo primer da azil jeste i da će ostati ljudsko pravo", rekli su organizatori protesta.
 
Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je danas da su vlasti na granici sa Poljskom rasporedile dodatnih 800 policajaca kako bi kontrolisali protok migranata koji u Evropsku uniju ulaze iz Belorusije.
 
Zehofer je prošle nedelje kazao da Nemačka nema nameru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je kasnije naveo da će Berlin možda morati da razmotri ponovno uvođenje kontrole.
 
Mnoge zemlje članice EU optužuju belorusku vlast, na čelu sa autoritarnim predsednikom Aleksadrom Lukašenkom, da podstiče migraciju u zemlje Unije, sveteći se na taj način zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku.
 
Broj migranata koji pokušavaju da uđu u EU iz Belorusije počeo je da raste nakon što je Unija uvela sankcije Lukašenkovoj vladi zbog prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji, koje Brisel smatra pokradenim, i obračuna sa pristalicama opozicije koji je usledio.
 
Lukašenko odbacuje optužbe i krivi Zapad za moguću humanitarnu katastrofu tokom predstojeće zime, kada će migranti verovatno ostati zaglavljeni na belorusko-poljskoj granici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.