Azerbejdžanci uvrstili srpski top zarobljen za vreme rata u Nagorno-Karabahu u naoružanje

Srpski protivavionski top uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vežbi sa Turskom.
Azerbejdžanci uvrstili srpski top zarobljen za vreme rata u Nagorno-Karabahu u naoružanje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Top je proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, a Azerbejdžan ga je zarobio za vreme rata u Nagorno-Karabahu od jermenskih snaga.
 
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vežbe primećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocevnim protivavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4.
 
"Poreklo borbenog oruđa je ratni plen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Jermeni ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih oruđima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju peska pre nego što je dodeljen jedinicama razmeštenim u izolovanoj enklavi Nahičevan, gde je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vežba 'Neraskidivo bratstvo-2021'", navodi se u tekstu.
 
Portal podseća da su Jermeni iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili oruđa M55 preko privatne firme Vektura trans, registrovane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine.
 
"Jermeni su 'trocevce' postavili na zadnji deo borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ograničenoj meri i za protivvazdušnu odbranu", navodi se.
 
U vojsci Srbije je ranije procenjeno da su 'trocevci' M-55 prevaziđeni pa je tokom reorganizacije 2006. i 2007. godine taj top povučen iz naoružanja u svim varijantama, i u vučnoj i u samohodnoj na vozilu BOV-3.
 
Prema procenama pojedinih medija, Jermeni su za vreme rata ostali bez čak 35 oklopnih transportera sa Zastavinom topom M-55.
 
Pretragom interneta i analizom azerbejdžanskih snimaka iz zvaničnih izvora i novinskih izveštaja, ustanovljeno je da je uništeno ukupno 11 MT-LB sa topovima, dok je preostalih 24 zarobljeno na raznim mestima u "popravljivom stanju", od kojih su neki sada uvedeni u naoružanje.
 
Trocevna oruđa porodice M-55 izrađivana su u Kragujevcu od 1956. godine u velikim serijama. Izvožena su od San Salvadora do Indonezije, a masovno su korišćena na svim stranama u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i u ratu protiv NATO 1999. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.