Kuba sledećeg meseca otvara granice, većina stanovnika vakcinisana

Kuba će sledećeg meseca otvoriti svoje granice i olakšati uslove za ulazak u zemlju, nakon što je većina njenih stanovnika vakcinisana domaćim vakcinama protiv korona virusa.
Kuba sledećeg meseca otvara granice, većina stanovnika vakcinisana
Foto: 021.rs
To će joj omogućiti da ponovo dočeka turiste i da pruži šansu svojoj turističkoj industriji koja je u krizi.
 
Oštre mere ograničenja zbog pandemije korona virusa, drastično smanjenje letova za Kubu i američka zabrana za većinu putovanja na ostrvo otežali su situaciju za ovu turističku destinaciju, ostavljajući je iza regionalnih konkurenata kao što su Dominikanska Republika, Portoriko, Bahami i Kankun, navodi Rojters.
 
Kuba će od 15. novembra od svojih posetilaca zahtevati samo da pokažu dokaz o vakcinaciji ili nedavno urađeni PCR test za ulazak u zemlju.
 
Potpuno vakcinisana populacija pokazaće se kao ključna "prodajna tačka" za ostrvo koje je već cenjeno zbog svoje bezbednosti, plaža i tirkizne vode, rekao je Francisko Kamps, koji nadgleda 32 hotela španske firme Sol Melias na Kubi.
 
"Kuba će biti jedna od najbezbednijih destinacija i verujemo da ćemo do kraja sledeće godine dostići posete koje su bile 2019. godine", rekao je on.
 
Kubanske vakcine protiv korona virusa trenutno su pod kontrolom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i većina podataka o ispitivanjima tek treba da bude recenzirana, navodi Rojters.
 
Međutim, među zemljama sa više od milion ljudi Kuba vakciniše brže od bilo koje druge, a prema broju zvaničnih podataka u koje je Rojters imao uvid.
 
Najmanje 90 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu neke od tri domaće vakcine protiv korona virusa.
 
"U povoljnom smo trenutku kada počinjemo da se oporavljamo, da možemo da posetimo rodbinu i da idemo na odmor, kao i da unapredimo privrednu aktivnost", rekao je ovog meseca ministar turizma Huan Karlos Garsija.
 
Pandemija je zatvorila škole, mesta za zabavu i restorane, svela je na "nulu" važnu turističku industriju, a to je pogoršalo ekonomsku krizu zbog koje su stanovnici ostali bez hrane i lekova.
 
"Ove godine je stiglo samo 200.000 gostiju, a očekuje se još samo 100.000," rekao je ministar Garsija.
 
Kubanski ekonomista Rikardo Tores rekao je da te brojke znače "razarajući" pad turizma od 92 odsto ove godine, u poređenju sa 2019. godinom.
  • divno

    27.10.2021 08:26
    Jedva čekam da otvore i da odem da potpomognem ljudima turizam :)
  • R

    26.10.2021 18:34
    R
    E njihovu bi primio vakcinu bez razmisljanja i neke sumnje! Zaista su vele sila u medicini ko je bio tamo na lecenju od kancera zna o cemu pisem! Dajte kubanske!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.