Rumunija uvodi predvojničku obuku za srednjoškolce

Ministarstvo odbrane Rumunije ozbiljno razmišlja o uvođenju predvojničke obuku za mladiće i devojke od 15 do 19 godina, kao i vojne obuke na civilnim fakultetima.
Rumunija uvodi predvojničku obuku za srednjoškolce
Foto: Pixabay
Zamenik načelnika Odeljenja za strateško planiranje rumunskih oružanih snaga pukovnik Emilijan Čirea izjavio je da su izazovi vojne obuke od početka pandemije korona virusa pokazali da razvoj vojnog obrazovanja mora da se sprovodi sukcesivno i kontinuirano, kako bi se omogućio redovan priliv visokokvalifikovanih kadrova za širok spektar misija u okviru te profesije.
 
Kako je Čirea izjavio za rumunski specijalizovani portal za odbranu i bezbednost Monitorul Aparari, zbog toga se u srednjoročnim i dugoročnim planovima za period do 2030. razmatra uvođenje predvojničke obuke za mlade od 15 do 19 godina, kako bi se stvorila osnova za popunu profesionalnog vojničkog sastava, kao i dobrovoljne armijske rezerve.
 
Takođe se razvija i program vojne obuke i komandovanja tokom univerzitetskih studija, što je osnova za stvaranje budućih rezervnih oficira rumunske vojske.
 
Osim toga, u školovanju aktivnih starešina planira se standardizovana i centralizovana zajednička početna obuka za oficire i podoficire kao i prilagođavanje sredjnoškolskog obrazovanja novim potrebama vojnog sistema.
 
Rumunija je još 2018. počela i proces obuke dobrovoljnih rezervista, na nivou vojnika, podoficira i oficira, koja se u odnosu na specijalnost kandidata sprovodi u trajanju od sedam do 13 nedelja u centrima za obuku.
  • Joca

    31.10.2021 16:36
    Da li su svi poludeli ili je to samo sindrom nas zemalja trećeg sveta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet