Počeo samit u Glasgovu: Ujedinjene nacije odlučuju o borbi protiv klimatskih promena

Samit UN o klimatskim promenama danas je otvoren u Glasgovu, a u naredne dve nedelje vodiće se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 država o borbi protiv klimatskih promena.
Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja pre nego što se lideri iz celog sveta okupe sutra u najvećem gradu Škotske da objasne kako se bore za smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i predlože kako da se smanje posledice klimatskih promena.
 
Mnogi problemi o kojima će se raspravljati na ovom svetskom samitu u Glazgovu već decenijama su na dnevnom redu, uključujući i pitanje kako bogate zemlje mogu da pomognu siromašnijim državama da se izbore sa emisijom štetnih gasova i prilagode se klimi koja globalno postaje sve toplija.
 
Spor tempo akcije razbesneo je mnoge aktiviste za zaštitu životne sredine koji bi, prema očekivanjima, trebalo da organizuju bučne i kreativne proteste tokom trajanja samita.
 
Predsedavajuća prethodne klimatske konferencije UN COP25 održane 2019. godine u Madridu i ministarka za životnu sredinu u vladi Čilea Karolina Šmit, započela je skup u Glazgovu zamolivši prisutne zvaničnike da minutom ćutanja odaju počast onima koji su umrli od infekcije korona virusom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.