Katolički biskupi u Francuskoj platiće novčanu nadoknadu žrtvama zlostavljanja

Biskupi Rimokatoličke crkve u Francuskoj dogovorili su se danas da isplate novčanu nadoknadu žrtvama seksualnog zlostavljanja u okviru te verske zajednice.
Katolički biskupi u Francuskoj platiće novčanu nadoknadu žrtvama zlostavljanja
Foto: Pixabay
Predsednik Francuske biskupske konferencije Erik de Mulen-Bofor pozdravio je taj potez kao "odlučan korak".
On je rekao da je Crkva prepoznala svoju "institucionalnu odgovornost" i odlučila da krene "putem priznanja i reparacije koji žrtvama otvara put za dobijanje obeštećenja".
 
"Osetili smo gađenje i užas u sebi kada smo shvatili koliku patnju je toliko mnogo ljudi preživelo i još preživljava", rekao je Mulen-Bofor.
 
On nije izneo detalje o iznosu nadoknade i načinu isplate.
 
Francuska biskupska konferencija održala je godišnji sastanak mesec dana nakon objavljivanja izveštaja koji je otkrio seksualno zlostavljanje dece velikih razmera u okviru Rimokatoličke crkve u Francuskoj.
 
Izveštaj je objavila nezavisna komisija koja je procenila da su sveštenici ili druge osobe povezane sa Crkvom seksualno zlostavljali oko 330.000 dece u prethodnih 70 godina.
 
Zataškavanje zlostavljanja od crkve u izveštaju je opisano kao "sistemsko".
  • PurgerNS

    09.11.2021 08:35
    siluju dete..
    onda kad se sazna,od narodnog novca kod katolika poznatiji kao "milodar" daju nešto para žrtvama...i jovo nanovo..neko novo dete..neka nova žrtva
    i sve to u ime Boga
    da se ja pitam..na panj i cap

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet