Crna Gora zabranila pričešće istom kašičicom

Novim merama koje su na snazi u Crnoj Gori od danas do 1. decembra, verske zajednice su obavezne da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.
Crna Gora zabranila pričešće istom kašičicom
Foto: 021.rs
Tako je zabranjeno dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. To ujedno znači i pričešćivanje istom kašičicom, prenosi Cdm.me.
U Crnoj Gori od danas pa do 1. decembra važe nove epidemiološke mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, a neke od njih su da se zabranjuje organizovanje proslava Nove godine na otvorenom, svadbe, koncerti, masovna okupljanja...
Obredi uz prisustvo vernika u verskom objektu mogu se obavljati, ali da se obezbedi najmanje 10 kvadratnih metara prostora po osobi.
 
"Verske obrede uz prisustvo vernika na otvorenom obavljati uz obezbeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta. Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe", ističe se u merama.
 
Verske zajednice su obavezne da odrede jednu ili više osoba koje će kontrolisati da li vernici prilikom ulaska i boravka u verskim objektima nose zaštitne maske i poštuju meru minimalne fizičke distance.
 
"Na ulasku/izlasku iz verskih objekta obezbediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaći obaveštenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u verskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
 
Takođe, verske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose preko radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vernicima da prisustvuju verskim aktivnostima bez dolaska u verske objekte.
 
Verske obrede uz prisustvo vernika na otvorenom obavljati uz obezbeđivanje najmanje četiri metra kvadratna po osobi. Obavezno je pridržavanje mera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.
  • L

    15.11.2021 14:48
    21.vek
    Normalna odluka , trebalo je da bude doneta odavno...
  • pajo patak

    15.11.2021 14:30
    @Лиманац
    preduvao si se tamjana.
  • Dd

    15.11.2021 14:06
    Dd
    Ja nemogu da svatim ove novokoponovane vernike od 91 g na ovamo! Procitajte sveto pismo! Ako se pojavi neka zarazna bolest kako se treba ponasati! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.