Stigle vakcine, ali deca nisu mogla da ih prime zbog praznika

Jevrejska deca u Izraelu ne mogu da se vakcinišu ni sa jednom od milion doza Fajzera koje su stigle u subotu ujutro, jer je isporukom prekršen praznik Šabat, odlučio je rabin Benjamin Hota.
Stigle vakcine, ali deca nisu mogla da ih prime zbog praznika
Foto: Pixabay
Odluku je doneo Hota, koji je domaćin popularnog šou pograma Mabat Lašabat na ultra-ortodoksnoj radio stanici Kol Barama, gde odgovara na pitanja slušalaca, preneo je "Džeruzalem post", navodeći da je reč o uvaženom rabinu.
Hota je odlučio da Jevreji moraju da čekaju sledeću isporuku Fajzera kako bi ih vakcinisali, jer je zabranjeno da se radi na Šabat.
Oni mogu da koriste vakcine od narednih isporuka samo ako stignu u toku radne nedelje, rekao je.
 
"Zbog toga što je Šabat prekršen s namerom, a ne slučajno, nikakav benefit ne može da se izvuče iz skrnavljenja", rekao je Hota i dodao da bi oni koji su zatražili da dođe do isporuke na Šabat "trebalo da budu kažnjeni po jevrejskom zakonu".
 
Odluka je objavljena na sajtu "Hamehdaš", a javnost je o njoj obavestio Šas MK Moše Abutbul, koji predsedava kokusom Kneseta za očuvanje Šabata, prenosi "Džeruzalem post".
 
Atubul, koji ima osmoro dece, kazao je da bi ljudi trebalo da konsultuju svog rabina šta da rade, ali je dodao i da je razočaran, kako je rekao, činjenicom da su premijer Naftali Benet i ministarstvo zdravlja dozvolili da se prekrše pravila Šabata.
  • Vlada

    22.11.2021 11:58
    Zaboga!!! Dajte, ljudi, manite se više religijskih fanatika, svih fela!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.