EU će zabraniti iznajmljivanje evropskih aviona beloruskoj aviokompaniji

EU će zabraniti iznajmljivanje evropskih aviona kompaniji Belavia i uspostaviti crnu listu kompanija koje učestvuju u prevozu migranata do evropskih granica u dosluhu sa beloruskim vlastima.
EU će zabraniti iznajmljivanje evropskih aviona beloruskoj aviokompaniji
Foto: Pixabay
"Većina flote kompanije Belavia se sastoji od aviona iznajmljenih od firmi EU", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog paralmenta u Strazburu.
 
"Odluka će biti doneta da se to prekine i to vrlo brzo", naveo je.
Evropska komisija je odvojeno saopštila da je podnela predlog za kažnjavanje kompanija koje su u dosluhu sa krijumčarenjem i trgovinom migranata.
 
Poljska je poslednjih dana suočena sa velikim prilivom migranata do svoje granice, uglavnom sa Bliskog istoka.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da taj predlog treba da bude usvojen zajedno sa zemljama članicama Unije i sa Evropskim parlamentom.
 
"Evropa nije suočena sa migrantskom krizom, već sa pokušajem destabilizacije od strane totalitarnog režima koga EU ne priznaje", rekla je ona.
 
Ona je rekla da se strategija beloruskog režima vrlo konkretno oslanja na saradnju prevoznika i njihovih posrednika, kao i da ima specijalizovanih putničkih agencija koje nude cele pakete, vizu, avionsku kartu, hotel i, kako je dodala, vrlo cinično i taksi ili autobus do granice sa EU.
 
"Ti migranti se varaju nečuvenim lažnim obećanjima.Zato predlažemo uspostavljanje crne liste svih sredstava saobraćaja na osnovu međunarodnih zakona o krijumčarenju i trgovini migrantima", rekla je Fon der Lajen.
  • Sanja

    23.11.2021 22:01
    Reciprocno
    Kada ce clanice Evroazijske unije poceti sankcijama da kaznjavaju zapadne zemlje koje olako posezu za nekorektnim ekonomskim potezima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.