Traži se trajna zabrana skupa u Blajburgu

Ekspertska komisija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije smatra da treba zabraniti ustašku komemoraciju u Blajburgu.
Komisija je došla do zaključka da okupljanje desničara nema nikakve veze sa komemoracijom i da je treba trajno zabraniti.
Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potrebne mere za uklanjanje ustaških simbola među učesnicima.
Čak su podsticali isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.
 
Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su eksperti u komisiji.
 
Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine i ona bi mogla biti i poslednja.
 
Inače, okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.
 
Bečki dnevnik "Prese" ukazuje da su u izradi preporuke, koja jasno kaže da okupljanje u Blajburgu treba trajno zabraniti, učestvovali eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve.
 
Austrijska vlada je komisiju eksperata uspostavila 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.
 
Prošle godine su Narodna partija Austrije (OVP), Socijaldemokratska partija (SPO), Zeleni i Neos u parlamentu donele odluku da se uradi ekspertska procena skupa u Blajburgu.
Aktuelni izveštaj naći će se na stolu vlade.
  • EvoOvako

    24.11.2021 10:44
    @PurgerNS
    To se tamo obeležava decenijama, a ovo samo treba gledati kao deo sukoba na relaciji Beč - Zagreb koji traje već neko vreme u kojem su ambasadori bili pozivani na razgovore, tako da teza o neprolaženju ovoga u pravnoj državi, baš i ne stoji.

    Inače, samo se pitam gde su silne antife, Aide i ini da se pojave na Blajburgu?
    Pitam za druga.
  • Rasa sa salasa

    24.11.2021 10:18
    S.F.S.N.
    Iako su najveći broj zarobljenih i eliminisanih činile ustaše, znatan broj su bili i slovenački domobrani, kao i četnici raznih fela i frakcija. U svakom slučaju - saradnici okupatora, sledbenici fašističke ideologije, braća po neljudskosti, ja bih rekao.
  • PurgerNS

    24.11.2021 08:34
    tako se to radi
    u pravnim državama...u slučajnim sve prolazi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.