Omikron soj korone stigao u Austriju, Dansku, Holandiju...

Austrija je otkrila prvi sumnjivi slučaj omikron soja virusa korona u Tirolu, saopštile su vlasti u tom alpskom regionu.
Ova varijanta registrovana je i u Holandiji i Danskoj.
Putnik koji se prošle nedelje vratio iz Južnoafričke Republike bio je pozitivan na virus korona sa indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno dalje sekvencionisanje u narednim danima, saopštile su tirolske vlasti.
Uzorak će sada biti poslat Austrijskoj agenciji za zdravlje i bezbednost hrane na dalje testiranje.
 
Elmar Rikoli, šef Tirolskog operativnog štaba za borbu protiv korone, rekao je da je pacijent, prema sopstvenim izjavama i sadašnjim saznanjima, bio isključivo kod kuće od povratka sa putovanja pre tri dana i trenutno ne pokazuje nikakve simptome.
 
Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Insbruku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca u tirolskom okrugu Švac mogao odnositi na slučaj novog soja omikron, saopštile su vlasti.
 
Austrija je od ponedeljka četvrti put zaključana zbog virusa korona, postavši prva zapadnoevropska zemlja koja je ove jeseni ponovo uvela nepopularne mere zbog porasta broja zaraženih.
 
Vlasti su apelovale na dalje testiranje osoba koje su ušle u Austriju u poslednjih 14 dana iz zemalja južne Afrike kao meru predostrožnosti.
 
Slučajevi novog soja otkriveni su u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju i Nemačku.
 
Holandski nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je nova varijanta registrovana kod najmanje 13 putnika od 61 koji su na dva leta stigli u petak uveče u Amsterdam iz Južnoafričke Republike, prenosi Politiko.
 
U petak uveče na dva leta stiglo je 624 putnika, koji su testirani na aerodromu Šiphol, a 61 od njih bio je pozitivan na kovid19. Njihovi testovi poslati su na institut, a do sada je nova varijanta omikron potvrđena kod 13 putnika.
 
Analize još nisu završene, pa je moguće da novi soj virusa bude otkriven i kod ostalih putnika koji imaju kovid19.
 
Danska je registrovala dva slučaja soja omikron kod putnika iz Južnoafričke Republike, saopštila je državna uprava za zarazne bolesti.
 
"Ovo je bilo za očekivati i naša strategija je stoga da nastavimo sa intenzivnim praćenjem infekcije u zemlji", rekao je Henrik Ulum, direktor Državnog instituta za serum.
 
Dve osobe, koje su putovale avionom u Dansku, stavljene su u izolaciju, a vlasti tragaju za bliskim kontaktima.
  • Biljana

    28.11.2021 22:47
    Ima još sojeva(Zheta,Xi,Psi,Sigma,Rho,Pi,Theta)
  • 9

    28.11.2021 21:50
    Kako u Austriji ?
    Oni su zaključani već 8 dana, brojke bi
    trebalo da budu blizu 0.
  • MIMI9

    28.11.2021 17:45
    Omega
    Ako je ovo omega soj, onda se koroni blizi kraj, jer je omega poslednje iliti zadnje slovo grckog alfabeta !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet