U Australiji najavljeno uvođenje zakona protiv kleveta i trolova na internetu

Australijska vlada najavila je zakon o borbi protiv klevete, uznemiravanja i trolova na internetu koji će omogućiti podnošenje tužbe za sporan sadržaj.
U Australiji najavljeno uvođenje zakona protiv kleveta i trolova na internetu
Foto: Pixabay
Kako najavljuju, društvene mreže biće odgovorne za prikupljanje podataka o anonimnim korisnicima koji objavljuju takav sadržaj, te će iste morati da dostave nadležnima.
S druge strane, kritičari kažu da predlog zakona ne ide dovoljno daleko i da se mere mogu lako zaobići, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.
Australijski premijer Skot Morison rekao je u nedelju da će zakon, koji će zahtevati od Fejsbuka i Tvitera da otkriju identitet trolova, biti predstavljen u parlamentu ove nedelje.
 
Zakon će omogućiti žrtvama da podnesu tužbu za klevetu ako se štetni postovi ne uklone, ističe londonski list, dodajući da će postojati dva načina da se razotkriju trolovi i reše sporovi.
 
Ako neko misli da je oklevetan, maltretiran ili napadnut na društvenima mrežama, moći će preko mehanizma za žalbe da traži od platforme uklanjanje uvredljivog materijala. Ako se sadržaj ne povuče, oštećeni mogu otići na sud tvrdeći da su oklevetani i primorati platformu da pruži podatke o osobi koja je objavila sporan post, dok ta osoba onda može biti tužena.
 
Premijer Morison je upozorio internet gigante da će morati da prikupe identifikacione podatke, kao što su imejl adresa ili telefonski broj, za sve koji imaju nalog na njihovim mrežama.
 
Prema predlogu australijske vlade, platforme društvenih medija biće u obavezi da otkriju identitet anonimnih trolova ili će se one suočiti s isplatama za klevetu, ističe Blumberg.
 
Prema postojećem zakonu, kompanije društvenih medija ne smatraju se izdavačima materijala koji se postavlja na njihove platforme, objašnjava Blumberg. Ako korisnik objavi komentar s klevetom na Fejsbuku, pravnu odgovornost snosi vlasnik stranice.
 
Ipak, ekspertkinja za sajber mržnju i autorka knjige "Troll Hunting" (Lov na trolove) Džindžer Gorman rekla je da zakon neće učiniti dovoljno u borbi protiv onlajn zlostavljanja.
 
"Sve u svemu, rekla bih da je ovo premalo i prekasno - toliko je stvarne štete već učinjeno. I ovo ne ide dovoljno daleko", rekla je Gorman, dodajući da bi platforme društvenih mreža morale da štite javnost, pošto neprestano objavljuju šokantan sadržaj bez ikakve odgovornosti.
  • Djuri

    30.11.2021 15:19
    Verbalni delikt
    Kroz zadnjih 30 godina vracamo se lagano iz kapitalizma/socijalizma u robovlasnicko drustvo i starogrcku demokratiju,sve sa pametnim telefonima.Zna se ko je demos,to nismo nas 99%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet