Zabrana upotrebe plastičnih kesa u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji od danas je zabranjena prodaja plastičnih kesa u trgovinama, umesto kojih kupcima mogu da se nude biorazgradive kese koje koštaju 15 denara (25 centi).
Zabrana upotrebe plastičnih kesa u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Trgovci moraju da evidentiraju koliko su prodali biorazgradivih kesa i na taj način zarađen novac da uplate u poseban državni ekološki fond.
Ministar za životnu sredinu Severne Makedonije Naser Nuredini rekao da je cilj odluke da se biorazgradive kese naplaćuju po toj ceni nije da se građanima uzmu pare, već da se promeni način kupovanja i da građani obrate pažnju na zagađenje životne sredine.
"Suština naplaćivanja biorazgradivih kesa je da se podigne javna svest za korišćenje platnenih torbi, odnosno da se smanji upotreba plastike", rekao je Nuredini. 
 
Zabrana prodaje plastičnih kesa uvedena je novim Zakonom za upravljanje pakovanjem i otpadom, a trgovcima koji ne budu poštvali zabranu za prodaju plastičnih kesa zaprećeno je kaznom od 9.000 do 140.000 evra.
 
U velikim trgovinskim  lancima u Skoplju poštuje se odluka o izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe, dok se na pijacama i u pojedinim manjim radnjama kupcima voće, povrće, ili na primer burek, i dalje daju u plastičnim kesama.
 
Prodavci u jednom većem marketu, koji u ponudi na kasi ima i platnene kese, kažu da građni i dalje uzimaju kese, ali da više biraju papirne koje koštaju dva denara, nego biorazgradive po ceni od 15 denara. 
 
Protiv zabrane upotrebe plastičnih kesa pobunili su se proizvođači tih kesa, koji traže da ta ekološka mera bude odložena pet do sedam godina, navodeći da mnogi radnici mogu ostati bez posla. Prema portalu Fakulteti.mk, u Severnoj Makedoniji se godišnje pušta u opticaj 5.000 tona kesa i svaki građanin dnevno u proseku koristi po dve kese.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.