Britanska vlada liderima regiona: Odbaciti govor mržnje, tenzije dostigne vrhunac

Šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana imali su u Londonu plenarni sastanak sa državnom sekretarkom za spoljne poslove Vlade Ujedinjenog Кraljevstva Elizabet Tras.
Britanska vlada liderima regiona: Odbaciti govor mržnje, tenzije dostigne vrhunac
Foto: Pixabay

U Londonu su bili i specijalni predstavnici Evrope, odnosno SAD za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Velika Britanija je pozvala političke lidere u regionu da odbace govor mržnje, da osude svako veličanje počinilaca genocida i ratnih zločina i da poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova, saopštila je britanska vlada.

Jačanje ekonomskih odnosa, uključujući trgovinu i investicije, bezbednost u regionu i odbrana slobode i demokratije – tri ključne poruke iz Londona ministrima, prenosi KoSSev.

U saopštenju britanske vlade navodi se da su razgovori usledili su s obzirom na to da su tenzije u regionu "dostigle vrhunac".
 
"Međunarodni visoki predstavnik zajedno sa međunarodnim partnerima upozorio je na to da se BIH trenutno suočava sa najvećom pretnjom po svoje postojanje u posleratnom periodu i da postoji stvarna mogućnost dalje podele i konflikta", navodi se u saopštenju.
 
Britanska ministarka spoljnih poslova, domaćin susreta, kazala je da je Velika Britanija posvećena Zapadnom Balkanu, odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu.
 
"Dok okupljam ministre spoljnih poslova šest zemalja u regionu u Londonu, kao i predstavnike Evropske unije i Sjedinjenih Država, tenzije su visoke i međunarodna zajednica mora delovati da zaštiti teško stečeni mir. Jačanje ekonomskih veza sa regionom je vitalni način za stvaranje radnih mesta i bogatstva, obezbeđivanje stabilnosti i podršku slobodi", navela je domaćin današnjeg susreta.
 
Pomirenje i dobrosusedski odnosi ostaju centralni za postizanje evroatlantskih integracija i za održavanje stabilnosti u regionu, takođe je istaknuto na susretu.
 
Razgovori su imali za cilj i da reafirmišu posvećenost Velike Britanije Berlinskom procesu i podstaknu ulogu civilnog društva u podsticanju mira i stabilnosti u regionu.
 
Tras se pojedinačno sastala i sa svakim od šest ministara spoljnih poslova.
 
O aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je i na sastanku ministara spoljnih poslova G7 koji je proteklog vikenda održan u Liverpulu, podsetili su u Londonu.
 
Velika Britanija je prethodno bila domaćin samita o zapadnom Balkanu pre tri godine (2018) kada su se lideri šest zemalja obavezali serijom zajedničkih deklaracija o: regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, ratnim zločinima i nestalima na teritoriji bivše Jugoslavije i antikorupciji.
 
Nedavno je Velika Britanija imenovala Stjuarta Piča za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet