Pauza u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Pregovori za spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. prekinuti su danas.
Pauza u pregovorima o iranskom nuklearnom programu
Foto: Pixabay

Data je pauza da se dozvoli iranskom pregovaraču povratak na konsultacije posle runde obeležene tenzijama zbog novih zahteva iz Teherana.

Evropske diplomate smatraju da je to razočaravajuća pauza navodeći da pregovarači u Beču brzo stižu do kraja puta, ali jesu ipak ukazali na određen tehnički napredak ostvaren u pregovorima do sada.

Učesnici su naveli da nameravaju brzo da nastave pregovore ali nisu odredili datum.
 
Glavni kineski pregovarač Van Kun izrazio je nadu da će se pregovori nastaviti pre kraja godine. Enrike Mora diplomata Evropske unije koji predsedava pregovorima to je ponovio.
 
Sadašnja runda pregovora u Beču između Irana i preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015. godine počela je 29. novembra posle prekida od više od pet meseci izazvanog dolaskom nove vlade u Iranu. Bio je i kratak prekid prošle nedelje kada su se delegacije vratile u svoje zemlje radi kosultacijama sa svojim vladama.
 
SAD učestvuju posredno u tekućim pregovorima jer su se povukle iz sporazuma 2018. za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Predsednik Džozef Bajden je dao na znanje da želi ponovo da se uključi u sporazum.
  • Miloš iz Zemuna

    17.12.2021 23:00
    licemerje
    A zašto Iran ne sme da ima nuklerano oružje a Amerika sme?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet