Od subote u Španiji obavezne maske na otvorenom

Španija ponovo uvodi obavezu nošenja maski na otvorenom, što je deo paketa mera sa ciljem da se zaustavi omikron soj korona virusa.
Od subote u Španiji obavezne maske na otvorenom
Foto: Pixabay
Nošenje maski u zatvorenom je već obavezno u Španiji i mnogi Španci praktikuju da ih nose i na otvorenom, iako je zakonska obaveza da to čine ukinuta u junu.
Obavezno nošenje maski na otvorenom biće odobreno danas na vanrednoj sednici vlade i stupiće na snagu u subotu, na katoličko Banje veče, a premijer Pedro Sančez je rekao da će postojati brojni izuzeci, na primer kada su ljudi na otvorenom sa rođacima sa kojima žive, prenosi Rojters.
Sa skoro 80 odsto vakcinisanog stanovništva Španija je u velikoj meri bila pošteđena talasa infekcija koji je primorao više evropskih zemalja da pooštre ograničenja tokom jeseni, ali nedavno širenje omikron soja povećao je broj slučajeva, sa rekordom od oko 60.000 novih infekcija juče, iako su prijemi u bolnice i na odeljenja intenzivne nege i dalje prilično niski u poređenju sa prethodnim talasima kovida19.
 
Neki stručnjaci i opozicione stranke kritikovale su premijera da nije ponovo uveo ograničenja kretanja zbog širenja omikrona, kao što su to učinile druge evropske zemlje poput Portugalije ili Holandije, ali je on to odbacio, navodi Rojters.
 
"Ovo nije mart 2020. ili Božić 2020.", rekao je Sančez, navodeći kao argument visoku stopu vakcinacije u španskoj populaciji što je u suprotnosti sa situacijom u ranim fazama pandemije, kada vakcine nisu bile dostupne.
 
Španski regioni, koji su odgovorni za svoje zdravstvene sisteme i imaju moć da ograniče kapacitete okupljanja u zatvorenom prostoru i radno vreme objekata, za sada ostaju samo na neobavezujućim preporukama za građane, navodi Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet