Nevakcinisani bi mogli da plaćaju troškove lečenja u Australiji

Država Novi Južni Vels u Australiji predložila je da oni koji nisu primili vakcinu protiv korona virusa plaćaju troškove bolničkog lečenja.
 Nevakcinisani bi mogli da plaćaju troškove lečenja u Australiji
Foto: Pixabay
Mnogi politčari i lekari su protiv ovog predloga i tvrde da zdravstvena nega u Australiji mora svakome da bude dostupna, prenosi Glas Amerike.

Ipak, zvaničnici Novog Južnog Velsa smatraju da su nevakcinisani pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za poreske obveznike. Zato predlažu da sami plate svoje lečenje.

"U zdravstvenom sistemu već morate da lečite nevakcinisane koji su tu zato što su neodgovorni, i vakcinisane, kojima je istinski potrebna zdravstvena nega", rekao je ministar za transport Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.
 
Članovi australijske federalne vlade su ipak skeptični prema ovom predlogu. Australijska medicinska asocijacija saopštila je da je predlog "neetičan", a možda nije ni u skladu sa zakonom.
 
Predsednica australijskog Kraljevskog medicinskog koledža Karen Prajs kaže da će ovaj predlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.
 
"Medju nevakcinisanima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informisani ili nemaju pristup vakcinama i sa te strane ne bi bilo etički primeniti ovakvav princip", dodala je.
 
U Australiji je potpuno vakcinisano 90 odsto onih kojima su vakcine dostupne. U Novom Južnom Velsu registrovano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od početka pandemije.
 
Zapadna Australija je prva koja je uvela obaveznu vakcinaciju za odredjene grupe stanovništva. Za putovanje između država obavezan je negativan test.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet