Vlada Kosova proglasila vanredno stanje u snabdevanju strujom

Vlada Kosova proglasila je danas vanredno stanje u snabdevanju strujom i najavila da bi restrikcije mogle trajati u narednih 60 dana.
Vlada Kosova proglasila vanredno stanje u snabdevanju strujom
Foto: Pixabay

Kako je saopšteno, vlada je usvojila hitne mere koje uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza elektroenergetskim preduzećima.

Predviđeno je formiranje Hitne tehničke komisije koja Ministarstvu privrede treba da uputi preporuke o sprovođenju mera za rešavanje negativnih efekata restrikcija na ekonomska kretanja. 

U obrazloženju odluke vlade se navodi da se elektroenergetski sistem Kosova trenutno suočava sa "značajnim poteškoćama usled značajnog povećanja potrošnje električne energije u zemlji, nedovoljne unutrašnje proizvodnje za pokrivanje potrošnje i globalne energetske krize koja je rezultirala enormnim povećanjem cene električne energije na međunarodnim berzama".
 
Na osnovu usvojenih mera, Kosovska elektroenergetska korporacija je u obavezi da uvoz struje plaća sredstvima koje dobija od vlade. 
 
Skupština Kosova najkasnije u roku od sedam dana treba da podrži ili ukine mere koje vlada bude usvojila a koje su predviđene tom odlukom.
  • Jaa

    25.12.2021 13:36
    2MW
    a sto se rudari kripto valuta godinama tamo a niko nista neplaca, pardon, placamo mi
  • Ex faca

    25.12.2021 07:39
    Da pitam
    Ako je Kosovo "srce Srbije", jel to znači da njihova elektroprivreda dobija sredstva od vlade Srbije ili svoje vlade? Nije logično da nam oni " ***** " na uranku a mi da i to plaćamo. A možda je Vučić onomad i to dogovorio sa Ramom... ? To samo on zna, kao i većinu stvari koje mulja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet