VIDEO Istorijski trenutak: Najveći teleskop na svetu uspešno lansiran u svemir

Najveći svemirski teleskop "Džejms Veb" vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u orbitu u 13.20 časova po našem vremenu na evropskoj raketi "arijana 5" iz Francuske Gvajane.

Ako sve bude po planu, instrument težak 6.350 kilograma biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir. Teleskopu će nakon toga biti potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja daleke od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Bilo je potrebno 30 godina da se dizajnira i napravi i jedno je od velikih dostignuća modernog čovečanstva. Cilj teleskopa biće da snimi prve galaksije i zvezde koje su sijale u najranijem svemiru. Takođe će moći da nadgleda i analizira atmosfere udaljenih planeta u potrazi za gasovima koji bi mogli da ukažu na prisustvo života.
Poletanje je zakazano za 13.20 časova, a može se pratiti uživo preko Nasinog strima na Jutjubu i drugim mrežama.
 
Uzbuđenje pred istorijski let je izuzetno veliko, imajući u vidu da teleskop prvo mora da izdrži 27-minutno penjanje boreći se sa Zemljinom gravitacijom, a onda i da se otvori u seriji složenih manevara i pokreta koji moraju biti izvedeni savršeno kako bi svemirska opservatorija radila.
 
Ovaj događaj možete pratiti uživo i na našem portalu.
 
 
"Veb je izuzetna misija, koja je svetli primer šta sve možemo da postignemo ako se usudimo da sanjamo o velikim stvarima. Uvek smo znali da je ovaj projekat riskantan. Međutim, kada želite veliku nagradu, obično morate mnogo da rizikujete", istakao je čelni administrator Nase Bil Nelson.
 
Kako će "Džejms Veb" vratiti vreme
 
Misija "Džejmsa Veba" jeste da nastavi rad teleskopa "Habl" kojem se posle 31 godine neprestanog funkcionisanja bliži kraj radnog veka.
 
Zahvaljujući dva i po puta većem zlatnom ogledalu (prečnika 6,5 metara u poređenju sa Hablovih 2,4 metra), "Džejms Veb" će moći da gleda mnogo dublje u kosmos i, posledično, u vreme.
 
Njegovo ogromno ogledalo, zajedno sa 4 superosetljiva instrumenta, omogućiće mu da otkriva svetlost iz prvih zvezda univerzuma, koje su se upalile pre više od 13,5 milijardi godina.
 
"Trebalo bi da se pokažu kao crvene tačkice. Mislimo da bi trebalo da nađemo zvezde, galaksije ili crne rupe već 100 miliona godina posle velikog praska. Neće ih biti mnogo, ali će ih 'Džejms Veb', uz malo sreće, otkriti ako su tamo", rekao je nobelovac Džon Mader za BBC.
  • Primus

    25.12.2021 22:42
    Za mene je ovo veliki trenutak, koga sam dugo čekao i radovao mu se. Sva zahvalnost ljudima koji su podržali ovaj projekat i onima koji su ga ostvarili. SRETAN PUT JWST :)
    '' GLEDAM, TI NEBESA, DELO PRSTIJU TVOJIH, MESEC I ZVEZDE ŠTO IH UČVRSTI'' - Psalam 8
  • Antibot

    25.12.2021 15:22
    Bukvalista
    Ovo je bilo ironicno...
  • deda

    25.12.2021 15:15
    kako je sa hablom bilo hajde da sacekamo mesec, dva, dok se smesti namesti ogledala i profunkcionise, cisto da neb' urekli, a onda da vidimo te milione godina unazad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.