Proglašen kraj erupcije vulkana na La Palmi

Naučnici su danas proglasili kraj erupcije vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, koja je trajala blizu 100 dana.
Nakon što je proradio 19. septembra, vulkan se utišao 13. decembra, ali su vlasti, zabrinute da ne daju lažnu nadu stanovništvu, čekale do Božića da proglase kraj erupcije, preneo je Rojters.
 
"Ono što želim da kažem danas staje u nekoliko reči: Erupcija je gotova", izjavio je danas regionalni bezbednosni šef Kanarskih ostrva Hulio Perez.
Tokom erupcije, lava je uništila brojne domove, crkve i plantaže banana, koje čine polovinu prihoda ekonomije ovog ostrva.
 
Niko nije poginuo.
Direktorka Nacionalnog geografskog instituta na Kanarskim ostrvima Marija Hoze Blanko rekla je da sve ukazuje da je vulkan ostao bez energije, ali nije želela da odbaci reaktivaciju.
 
Od oko 7.000 evakuisanih stanovnika, većina se vratila kućama, ali su brojni domovi nenastanjivi zbog pepela koji je naneo štetu.
 
Većina puteva na La Palmi je blokirana, a do nekih plantaža se može doći samo morem.
 
Španska vlada je obećala više od 400 miliona pomoći za rekonstrukciju ostrva, ali su se neki građani i firme žalili da sredstva sporo pristižu, dodaje Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet