Ruska policija može da pretresa kuće i automobile bez naloga

Ruski parlament izglasao je ove nedelje zakon kojim se policiji daje pravo da vrši pretres kuća i automobila bez naloga, prenose tamošnji mediji.
Ruska policija može da pretresa kuće i automobile bez naloga
Foto: Pixabay

Prema zakonu koji je predsednik Vladimir Putin potpisao sredinom nedelje, policajci sada mogu da uđu u kuće i stanove bez naloga čak i ako osobe koje su unutra nisu zvanično označene kao osumnjičeni, ukazuje portal themoscowtimes.com.

Najnoviji zakon daje policijskim službenicima ovlašćenje da pretresaju lične stvari "ako postoje osnova sumnje" da možda drže drogu, eksploziv ili ukradenu robu.

Prema novom zakonu, lica koja stupe u kontakt sa ruskim policajcima dužna su da na zahtev navedu svoja puna imena i prilože lična dokumenta.
 
Policajci su, takođe, ovlašćeni da blokiraju ne samo mesta zločina, već i masovnih okupljanja i druga nejasno definisana područja koja se smatraju "opasnim" za građane.
 
Zakonodavci kažu da izmene ruskog zakona o policiji daju službenicima za sprovođenje zakona ista ovlašćenja kao i Nacionalnoj gardi.
 
Putin je potpisao zakon godinu i po nakon što su poslanici podneli kontroverzni zakon na razmatranje.
 
Komisija za ljudska prava kritikovala je zakon kao put ka proizvoljnom pritvaranju građana.
  • Luna

    26.12.2021 22:03
    Kreten
    Od takvog dobrog Ruskog naroda još jedan kreten je na vlasti, nikako da se skinu ti diktatora koji im vise o glavi, oni mali su puni kompleksa kao sto je putin,mi se trebamo dobro paziti njega ima da nas još po ko zna koji put proda ali ovaj put zavrsili smo sa svojom pameću,i svaki put kad neko spomene krim on kaze a Kosovo i da ameri hoce da nam vrate Kosovo ruje nebi dale zbog svoji interesa tako žalim slučaj moramo iznaći kompromis sa bilo kim u Eu jer ruje nas ostavljaju na cedilu 100posto
  • Dotor

    26.12.2021 20:02
    Telesne Šupljine
    u vezi pretresa i pregleda gradjana do nivoa telesnih šupljina interesovalo ni me koliko duboko se Srbija uvukla u telesnu šupljinu "matuške" Rusije?
  • Saša

    26.12.2021 12:59
    Dosta kasne za nama
    Mi veoma sličan zakon imamo već 2 decenije. Policija može da upadne u stan pod opravdanjem da "traži osumnjičenog", ima pravo na pretres do gole kože sa pregledom telesnih šupljina jer "traži drogu", obavezni smo da damo na uvid legitimacije jer ćemo platiti kaznu ako ih nemamo kod sebe, a policija može svaku zonu da proglasi za "zaštićenu" ili "bezbednosni rizik" i bije demonstrante do mile volje. Dakle, razmislite o ovome pre nego što krenete sa tripovima o Staljinu ili o AV-ovim željama. Živimo u policijskoj državi, i to je tužna činjenica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet