Protest belgijskih umetnika protiv kovid mera: Kuvano vino pobedilo kulturu

Hiljade belgijskih kulturnih radnika protestovalo je danas u Briselu zbog odluke vlade da zatvori kulturna mesta kako bi zaustavila širenje epidemije korona virusa.
Protest belgijskih umetnika protiv kovid mera: Kuvano vino pobedilo kulturu
Foto: FoNet (AP)
Oko 5.000 ljudi, prema proceni vlasti, noseći transparente sa natpisima "Predstava mora da se nastavi" ili "Nema kulture, nema budućnosti", mirno je protestovalo uprkos kiši, optužujući vladu da je nepravedno ciljala kulturnu industriju novim ograničenjima.
 
Nova ograničenja u uvedena jer se broj slučajeva korona virusa udvostručio tokom protekle sedmice, uglavnom zbog omikron soja.
Novim merama, koje su danas stupile na snagu, dozvoljeni su događaji poput božićnih sajmova, uprkos masovnim zabavama sa ispijanjem kuvanog vina, restorani i barovi mogu da rade uz pojedina nova ograničenja.
 
Nasuprot tome, bioskopi, pozorišta, koncertne dvorane i konferencije moraju da zatvore svoja vrata, a zabranjena je i publika na stadionima i sportskim događajima.
Čak ni naučni komitet koji savetuje belgijsku vladu nije tražio zatvaranje ustanova kulture, ostavljajući virusologu Marku Van Ranstu da razmišlja o tome da je u Belgiji "kuvano vino pobedilo kulturu".
 
Mnogi bioskopi i druga javna mesta ostala su otvorena uprkos vladinoj naredbi, preneo je javni servis RTBF.
 
Organizatori su pozvali učesnike da nose maske i drže distancu. 
 
Posle skoro dve godine prisilnog zatvaranja i ograničenog rada uz stroge mere, kulturni sektor se nadao da će napori, uključujući specijalno merenje kvaliteta vazduha u salama, odvojena sedišta i ograničenje broja posetilaca, omogućiti da delimično izbegnu štetu usled pandemije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.