Masakr u Iraku, 56 mrtvih

U seriji napada koji su danas izvedeni širom Iraka, a najvećim delom u gradovima severno od Bagdada, ubijeno je 56, a povređeno oko 200 osoba.
U seriji napada koji su danas izvedeni širom Iraka, a najvećim delom u gradovima severno od prestonice Bagdada, ubijeno je 56, a povređeno oko 200 osoba. Najveći broj ljudi stradao je u gradu Kuta, gde je u dve eksplozije koje su se dogodile za samo par minuta ubijeno 37, a povređeno 68 ljudi.

Svi napadi izvedeni su aktiviranjem eksploziva, uglavnom u vidu automobila bombe, osim u centralnom gradu Bakubi, gde su u napadu naoružanih osoba na jedan vojni kontrolni punkt ubijena četiri vojnika. U Bakubii okolini izvedena su još tri bombaška napada u kojima je povređena 31 osoba.

Samoubilački napadi izvedeni su u gradu Kan Bani Saad, severoistočno od Bagdada, u provinciji Dijala, gde je u napadu na zgradu opštinske uprave ubijeno osmoro ljudi, a u seriji napada širom provincije još dvoje, kao i u rodnom gradu bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina Tikritu, severno od prestonice, gde su poginula tri policajca u napadu na kancelarije antiterorističke službe. Bombaški napadi izvedeni su još u severnom gradu Kirkuk, gde je ubijen jedan civil, Mansuru, zapadno od Bagdada, gde nije bilo žrtava, ali je povređeno četvoro ljudi, i u južnom gradu Nadžafu, gde su ubijene najmanje tri osobe.

Napadi su izvedeni manje od dve nedelje pošto su irački lideri rekli da će razgovarati sa SAD o tome da se obuka domaćih bezbednosnih snaga produži i posle 2011, kada je planirano da se iz Iraka povuče preostalih 47.000 američkih vojnika. Iako je intenzitet nasilja u Iraku od 2006. i 2007. godine značajno opao, napadi se i dalje izvode gotovo svakodnevno, a samo u julu ubijeno je 259 Iračana, što je najveći mesečni bilans od početka godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet