Većina Amerikanaca smatra da je demokratija u opasnosti

Dve trećine ispitanika iz SAD smatra da su demokratija i vladavina prava u opasnosti, preneo je večeras Glas Amerike.
Većina Amerikanaca smatra da je demokratija u opasnosti
Foto: Pixabay

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja CBS-a, 66 odsto anketiranih navelo je da je demokratija bar donekle ugrožena (mnogi i da je veoma ugrožena), dok je samo 33 odsto odgovorilo da je demokratija bezbedna.

Rezultati istraživanja objavljeni su nekoliko dana pre godišnjice napada na Kapitol, tokom kojeg su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa u trenutku dok je trajala sednica na kojoj je trebalo da bude potvrđena izborna pobeda Džozefa Bajdena.
Među učesnicima ankete, 83 odsto je reklo da ne odobrava potez ljudi koji su na silu ušli u Kapitol.
 
Većina je to okarakterisala kao pobunu, pokušaj da se zbaci američka vlada, pokušaj da se promeni ishod izbora kako bi Tramp ostao na vlasti, a takođe i kao protest koji je otišao predaleko.
 
Dok se zemlja priprema za izbore za Kongres u novembru, 68 odsto ispitanika navelo je da napad na Kongres 6. januara vidi kao znak sve većeg političkog nasilja u SAD.

Teme

SAD
  • Miloš iz Zemuna

    04.01.2022 02:53
    objašnjenje
    Šta je to "demokratija"?
    To je ono kad fabrikuješ ratove širom sveta sa svojim satelit-EU državama protiv nekih malih i zaostalih državica a sve u cilju da skloniš pažnju sa najvećih problema koje muče tvoje društvo tj. da ne bi došlo do građanskog rata.
  • Somi

    04.01.2022 00:21
    Demokratija
    80 pošto smera i ne zna šta je demokratija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.