Italija uvodi obaveznu vakcinaciju za starije od 50 godina

Italijanska vlada, suočena sa naglim skokom broja zaraženih korona virusom, odlučila je da uvede obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina.
"Hoćemo da zaustavimo krivu zaraza i podstaknemo Italijane koji se još nisu vakcinisali da to urade", rekao je premijer Mario Dragi, prenela je vlada u saopštenju.
Rekao je da intervenišu pre svega na starosnim grupama koje su pod većim rizikom odlaska u bolnicu da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasli životi.
Ovim ukazom se uvodi obavezna vakcinacija za osobe starije od 50 godina koje ne rade, kao i obaveza posedovanja propusnice o vakcini od 15. februara za sve zaposlene starije od 50 godina, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.
 
Svodi se na to da svi stariji od 50 godina moraju biti vakcinisani zato što se propusnica o vakcinaciji dobija samo kada je neko potpuno vakcinisan ili se izlečio od kovida. 
 
Italija sa 59 miliona stanovnika ima 28 miliona stanovnika starijih od 50 godina, prema Nacionalnom institutu za statistiku (Istat).
 
Vlada je 29. decembra već rešila da traži propusnicu o vakcinaciji od 10. januara u saobraćaju, hotelima, baštama restorana, na sajmovima i kongresima, kao u bazenima i fiskulturnim salama.
 
Do sada je za ulazak u voz ili avion bila dovoljna osnovna zdravstvena propusnica koja se mogla dobiti uz vakcinaciju ili uz negativan kovid test.
 
Propusnica o vakcini već se traži za neke profesionalne kategorije kao što su zdravstveno i nastavno osoblje i snage bezbednosti.
 
Suočena, kao i njeni susedi, sa velikim skokom broja zaraženih omikron sojem virusa, Italija poslednjih dana beleži visoke brojeve novozaraženih, više od 189.000 u sredu, i više od 170.000 u utorak. Ukupno je više od 1,4 miliona ljudi pozitivno na virus. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet