Engleska: Pojavio se slučaj ptičjeg gripa, žena se zarazila jer je držala zaražene ptice

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) saopštila je danas da je jedna osoba na jugozapadu Engleske zaražena virusom ptičjeg gripa H5N1.
Engleska: Pojavio se slučaj ptičjeg gripa, žena se zarazila jer je držala zaražene ptice
Foto: Pixabay

Posredi je, kažu, "veoma mala" opasnost za ljude, uprkos širenju epidemije među pticama.

U Velikoj Britaniji od decembra se naglo širi virus ptičjeg gripa brzinom koja do sada nije zabeležena, pa su ubijene stotine hiljada ptica selica koje dolaze sa severa Rusije i istoka Evrope, prenela je Hina. 

"Osoba je zaražena jer je bila u bliskom i redovnom kontaktu s velikim brojem zaraženih ptica, koje je duže vreme držala u i oko kuće", navela je UKHSA, ističući da se bolesnik "trenutno dobro oseća i ostaje u izolaciji".
 
Svi njegovi kontakti su identifikovani i nema dokaza o širenju zaraze na druge ljude, dodaje se u saopštenju i ukazuje da je veoma retko prenošenje virusa sa ptice na čoveka.
 
Naučni direktor agencije Izabel Oliver je izjavila da zasad nema bilo kakvih dokaza da bi se taj soj otkriven u Velikoj Britaniji mogao proširiti na neku drugu osobu, ali je poznato da virusi neprestano evoluiraju, pa će se i dalje pomno pratiti situacija".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet