Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora

Nakon skoro tri godine provele pritvora, saudijske vlasti oslobodile su 57-godišnju princezu Basmu Bint Saud, poznatu po kritikama položaja žena u Saudijskoj Arabiji, kao i njenu ćerku.
Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora
Foto: 021 (ilustracija)

Saudijska princeza Basma Bint Saud, inače poslovna žena i aktivistkinja za ljudska prava, i njena ćerka Suhud el Šarif nestale su u martu 2019. godine, prenosi Rojters.

Posle skoro tri godine pritvora, tokom kojih protiv njih nije podignuta optužnica, princeza i njena ćerka su 6. januara stigle u svoj dom u Džedi. 

"Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspertizu", dodao je njen pravni savetnik Henri Estraman.
 
Prema njegovim rečima, iako izgleda iscrpljeno, princeza je dobro raspoložena i zahvalna što je videla svoje sinove.
 
Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale ovaj slučaj.
 
Podsetimo, princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez ikakvog objašnjenja.
 
Tada je, u objavi na Tviteru, zamolila svog strica, kralja Salmana, da bude oslobođena, navevši da je "arbitrarno zatvorena u zatvoru El Hair" i da se njeno zdravlje pogoršava.
 
U drugoj poruci je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Muhameda bin Salmana tražila da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer, istakla je, nije uradila ništa pogrešno.
 
Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.
 
U vreme hapšenja je trebalo da putuje u inostranstvo radi lečenja. A, kako je tada rekao njen rođak, nakon što je odvedena u pritvor optužena je da je pokušala da falsifikuje pasoš.
 
Prema njegovim rečima, te optužbe su kasnije odbačene, ali je princeza ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.
 
Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Muhameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i rad aktivistkinja za ženska prava.
 
U peticiji koja je 5. marta 2020. godine podnesena Ujedinjenim nacijama, u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla da bude njena uloga "otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji", ali isto tako i raspitivanje o "zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet