Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora

Nakon skoro tri godine provele pritvora, saudijske vlasti oslobodile su 57-godišnju princezu Basmu Bint Saud, poznatu po kritikama položaja žena u Saudijskoj Arabiji, kao i njenu ćerku.
Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora
Foto: 021 (ilustracija)

Saudijska princeza Basma Bint Saud, inače poslovna žena i aktivistkinja za ljudska prava, i njena ćerka Suhud el Šarif nestale su u martu 2019. godine, prenosi Rojters.

Posle skoro tri godine pritvora, tokom kojih protiv njih nije podignuta optužnica, princeza i njena ćerka su 6. januara stigle u svoj dom u Džedi. 

"Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspertizu", dodao je njen pravni savetnik Henri Estraman.
 
Prema njegovim rečima, iako izgleda iscrpljeno, princeza je dobro raspoložena i zahvalna što je videla svoje sinove.
 
Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale ovaj slučaj.
 
Podsetimo, princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez ikakvog objašnjenja.
 
Tada je, u objavi na Tviteru, zamolila svog strica, kralja Salmana, da bude oslobođena, navevši da je "arbitrarno zatvorena u zatvoru El Hair" i da se njeno zdravlje pogoršava.
 
U drugoj poruci je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Muhameda bin Salmana tražila da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer, istakla je, nije uradila ništa pogrešno.
 
Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.
 
U vreme hapšenja je trebalo da putuje u inostranstvo radi lečenja. A, kako je tada rekao njen rođak, nakon što je odvedena u pritvor optužena je da je pokušala da falsifikuje pasoš.
 
Prema njegovim rečima, te optužbe su kasnije odbačene, ali je princeza ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.
 
Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Muhameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i rad aktivistkinja za ženska prava.
 
U peticiji koja je 5. marta 2020. godine podnesena Ujedinjenim nacijama, u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla da bude njena uloga "otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji", ali isto tako i raspitivanje o "zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.