U nemirima u Kazahstanu uhapšeno 8.000 ljudi

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su do danas ukupno 7.939 osoba zbog prošlonedeljnih nemira koji su se pretvorili u najgore nasilje u postsovjetskoj istoriji te srednjoazijske zemlje.
To javlja Rojters pozivajući se na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova.
Mirni protesti protiv poskupljenja goriva prerasli su u nasilje, a vladine zgrade bile su nakratko okupirane, a u nekoliko gradova i zapaljene.
Vlasti su za nasilje okrivile "ekstremiste" i "teroriste" od kojih su neki, kako tvrde, stranci.
 
Bivši čelnik Odbora za nacionalnu bezbednost, Karim Masimov, pritvoren je prošle nedelje pod sumnjom za izdaju, nekoliko dana nakon što ga je predsednik Kasim-Žomart Tokajev smenio.
 
Tokajev je razrešio i članove svog kabineta i izdao naredbu da se puca bez upozorenja kako bi okončao nemire i proglasio vanredno stanje.
 
On je od vojnog bloka predvođenog Rusijom zatražio da pošalje vojnike, za koje vlada kaže da su raspoređeni da čuvaju strateške objekte.
 
Tokom sukoba su, prema izveštajima ruskih i državnih medija, ubijene 164 osobe, ali zdravstvene i policijske vlasti nisu potvrdile taj broj. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet