Izrael ukida kovid propusnice - "štete ekonomiji i doprinose širenju panike"

Izrael bi trebalo da ukine sistem zelenih propusnica, kazao je tamošnji ministar finansija Avigdor Liberman.
On je to izjavio u utorak, odnosno na dan kada je zabeleženo rekordnih 65.259 slučajeva koronavirusa. Pretpostavlja se da je to zbog pojave omikron soja.
Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kovid propusnicama koje se koriste u velikom broju država u Evropi, a njihovo uvođenje dovelo je do protesta u nekim zemljama.
Liberman je, kako javlja "Džeruzalem Post", o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati pošto su premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nican Horovic i on na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.
 
"Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci", napisao je Liberman na Tviteru.
 
"Ono čega ima jeste direktna šteta ekonomiji i dnevnom funkcionisanju, a zelene propusnice u isto vreme značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas", dodao je on.
 
Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu da dobiju samo vakcinisani građani, oni koji su preboleli kovid19 ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test važi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnim mestima.
 
"Džeruzalem post" ocenjuje da ako dođe do ove odluke, to će biti jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • Mirjana

    19.01.2022 21:18
    Srba
    Nisam ni očekivala da će mera poput covid propusnica imati bilo kakvog efekta, ko je trebao da zaradi preko covid propusnica zaradio je.


    Lokdaun, covid propusnice, zeleni sertifikati nisu dale nikakve razlike rezultate.

    Izrael ima 30.000 pozitivnih svakodnevno to je od omicrona koji zaobilazi vakcine koje sadrže 4soja pa i prirodni imunitet.


    Apsurd je očekivati da papir može doneti poboljšanje epidemije.
  • Mirjana

    19.01.2022 13:06
    Covid propusnice nemaju recenziju, dakle oni se vode kao eksperiment mera.

  • nema

    19.01.2022 11:06
    ipak
    @Srba Doprinelo je da je manja smrtnost, iako ima velik broj testiranih i pozitivnih ,brojevi ljudi u bolnicama , na respiratoru i smrtnost su neuporedivo manji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet