Francuski prosvetari štrajkuju - pomoć vlade nedovoljna, nastavnici bez zamena

Širom Francuske danas će biti organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv korona virusa u školama.
Francuski prosvetari štrajkuju - pomoć vlade nedovoljna, nastavnici bez zamena
Foto: Pixabay

Kako je preneo radio Frans enfo (France Info), pariska prefektura nije odobrila skupove u glavnom gradu, s obrazloženjem da ih sindikati nisu na vreme prijavili. Osam francuskih sindikata prosvetnih radnika je, posle prošlonedeljne velike mobilizacije, pozvalo na nove štrajkove danas, kao i narednog četvrtka, 27. januara.

Sindikat CGT ocenio je kao neprihvatljivu odluku prefekture, dok je drugi sindikat pozvao na skup ispred Ministarstva prosvete i obrazovanja.

Francuski mediji su ranije preneli da se škole suočavaju sa problemom velikog broja đaka zaraženih korona virusom kao i inficiranim prosvetnim radnicima kojima nije obezbeđena zamena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu.
 
Na meti kritika je nadležni ministar Žan-Mišel Blanker (Jean-Michel Blanquer) koji je nove sanitarne mere najavio dok je bio na odmoru na Ibici, što su prosvetni radnici ocenili kao neodgovorno ponašanje.
 
List Parizijen (Le Parisien) ocenio je da će na protestu danas biti pomenuto to putovanje, koje je nedavno otkrila medijska kuća Medijapar (Mediapart).
 
Blanker se pravdao da nije prekršio pravila i da se ništa ne bi promenilo da je izjavu dao u Parizu. O mogućoj ostavci koju traži i deo opozicije, Blanker je odgovorio da treba ostati hladne glave i da protivnici samo traže neku grešku.
 
Predstavnica sindikata SNES-FSU Sofi Venetite (Sophie Venetitay) izjavila je nedavno da je njihov cilj "učiniti vidljivom činjenicu da ima još mnogo pitanja koja treba rešiti".
"Štrajk osoblja i svih aktera u obrazovnoj zajednici može da ima veliki uticaj", navela je ona.
 
Prema navodima sindikata, prošle nedelje je štrajkovalo 75 odsto prosvetnih radnika u obdaništima i osnovnim školama, dok su vlasti navele da je u osnovnim školama štrajkovalo 38,5 odsto profesora.
 
Do štrajkova dolazi nepuna tri meseca pre prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj zakazanog za 10. april. Deo opozicije je zatražio smenu Blankera i kritikovao rad predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji je, i pored tih kritika, u anketama, favorit na izborima iako se još nije zvanično kandidovao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet