Tužiteljka: Brejvik je veoma opasan čovek, nije za puštanje na uslovnu slobodu

Desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik, koji u Norveškoj služi kaznu zatvora zbog ubistva 77 osoba, je "veoma opasan čovek" i loš kandidat za uslovno puštanje na slobodu.

To je danas ocenila tužiteljka Hulda Karlsdotir.

Poslednjeg dana trodnevnog ročišta po zahtevu za uslovno puštanje na slobodu, tužiteljka Karlsdotir je u završnoj reči navela da Brejvik "nije pokazao nikakvo iskreno kajanje na sudu".

"Po mišljenju tužilaštva, Brejvikov zahtev za uslovno puštanje na slobodu ne bi trebalo da bude odobren", rekla je Karlsdotir.
 
Psihijatar koji je pratio slučaj i posmatrao Brejvika od 2012. svedočio je juče da se tom osuđeniku ne može verovati.
 
Zatvorski zvaničnik je takođe pred sudom rekao da "postoji neposredna opasnost" da će Brejvik, ako bude pušten na slobodu, ponovo počiniti teške zločine.
 
U bombaškom napadu u Oslu Brejvik je ubio osmoro ljudi i još 69, mahom tinejdžera, u letnjem kampu na ostrvu Utoja u julu 2011. godine.
 
Osuđen je za terorizam i masovno ubistvo na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, a kazna može biti produžena dokle god se bude smatrao pretnjom po društvo.
 
Očekuje se da će sudije odluku po Brejvikovom zahtevu za uslovno puštanje na slobodu doneti kasnije ovog meseca. 
  • Mile

    21.01.2022 11:36
    Preporuka
    Norveska treba da revidira kazne koje se izricu za visok stepen kriminala. Jedno je humanost prema zatvorenicima koji su blagi prekrsioci i kaju se za svoja dela. Drugo je odnos prema nepopravljivim zlikovcima koji se pri tome ne kaju.
  • Sima

    21.01.2022 10:39
    Činjenica da uopšte pričaju o uslovnoj je suluda, valjda moraju tako po zakonu...
  • stevan

    20.01.2022 18:32
    monstrum
    ubio je 8-oro bombom u Oslu a njih 69 je ubijao jedno po jedno
    jednostavno treba da dobije 70 puta 25 godina i resena stvar,fasistu
    do veka u zatvor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet