Izrael odobrio treću, buster dozu za rizičnu malu decu

Ministarstvo zdravlja Izraela odlučilo je danas da se buster vakcina protiv kovida-19 daje deci od pet do 11 godina koja su izložena riziku da teško obole.
Izrael odobrio treću, buster dozu za rizičnu malu decu
Foto: 021.rs

Izraelski TV Kanal 12 javio da će ta grupa sa oko 1.000 dece prva primiti buster vakcine pre nego što se odobri šira imunizacija. Deca će primati dečiju dozu vakcine Fajzer.

Do sada su buster dozu primala samo deca starija od jedanaest godina.
Odluka je doneta pošto je sinoć objavljena studija koja pokazuje da deca vakcinisana potiv korona virusa zaražavaju sojem omikron upola manje nego njihovi nevakcinisani vršnjaci. Studija je pokazala i da vakcina kod dece od pet do 11 godina pruža snažnu zaštitu od sojeva korona virusa, naročito u prvih nekoliko meseci posle imunizacije.
 
"Čak i tokom talasa omikron vakcina data u poslednja tri meseca, dve doze ili buster doza, obezbeđuje poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanima ili onima kojima su vakcine zastarele", navedeno je u saopštenju ministarstva.
 
Hospitalizacija mladih je u proteklim danima duplirana sa 52 na 104, preneo je javni servis Kan. Prema podacima ministarstva zdravlja oko dva odsto pacijenata u teškom ili kritičnom stanju su deca od četiri godine i mlađa, dok su ranije oni činili jedan odsto te grupe pacijenata.
 
Nisu zabeleženi slučajevi teškog obolevanja dece od pet do 11 godina, a malo starijih, od 12 do 15 godina, među teško obolelima ima jedan odsto. Od 388.000 aktivnih slučajeva infekcije u Izraelu, dece od pet do 11 godina je 53.000, a među njima 47.000 nevakcinisanih. U grupi od 12 do 15 godina, međutim, vakcinisani su većina, 20.000 od ukupno 34.000 zaraženih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.